Többnyelvű honlapot indított a világ legrégibb, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyvének, a Csikcsinek a bemutatására egy dél-koreai múzeum.

A cshongdzsui korai nyomtatványok múzeuma szerint a www.globaljikji.org oldalon 11 nyelven, köztük angolul, koreaiul, japánul, kínaiul, franciául és spanyolul olvashatnak az érdeklődők a dokumentum részletes történetéről, végiglapozhatják a könyv digitális változatát, valamint szakértői magyarázatokban és tudományos elemzésekben is elmerülhetnek.

A szon, a japán zen buddhizmust felváltó vallás alapelveit leíró Csikcsit Pegun buddhista szerzetes (1298-1374) írta. Pegun tanítványai 1377-ben nyomtatták ki a Csikcsit fémes nyomdai eljárással, 78 évvel megelőzve Johannes Gutenberg Bibliáját.

Az UNESCO 2001-ben ismerte el a Csikcsit a világ legrégibb, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyvének és felvette A világ emlékezete programjába.

Az eredetileg két kötetben megjelent könyv nagy része mára elveszett, a második kötetet a Francia Nemzeti Könyvtár őrzi.

Nyitókép forrása: www.globaljikji.org