Ha húsvét, akkor Hollókő! Az UNESCO Világörökség részét képező Ófaluban megrendezett Hollókői Húsvéti Fesztivál három napja alatt gazdag folklórprogramokkal, palóc gasztronómiával, népszokásokkal (köztük az elmaradhatatlan locsolkodással), koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal igyekszik feledhetetlen élményeket nyújtani az odalátogatóknak. Hollókőn április 4-étől 6-áig megtalálható mindaz, ami a magyar húsvétot jellemzi: hímes tojás, sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag. A vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik magukat és tölthetik el az idejüket táncházzal, kézműveskedéssel. A kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják, fellép többek közt Szabó Balázs, Ferenczi György és a Rackajam és a Kerekes Band is. A locsolástól pedig nem kell félni: a legenda szerint a friss, húsvéti kútvíz megőrzi a szépséget és az üdeséget a következő évre.

husvet

Különleges húsvéti programokkal készül a szentendrei Skanzen is: itt a magyarországi vendek, ruszinok, svábok, horvátok húsvéti szokásai jelennek meg majd a portákon. Idén a hagyományoktól eltérően nemcsak húsvétvasárnap és húsvéthétfőn lesz fesztiválhangulat a szabadtéri múzeumban, hanem már április 4-én, szombaton is rendhagyó programok várják a látogatókat. Lesz például tojáspatkoló mesterség-bemutató, szagosvíz-készítés, a vendégek megkóstolhatják a szlovák húsvéti ételeket, a ruszin húsvéti pászkát és mákos, diós bejglit, fonhatnak rozmaringos koszorút, vagy felülhetnek a felállított körhintára. A legapróbbak táncokat, népdalokat tanulhatnak, húsvétvasárnap 11 órakor pedig református istentisztelet is lesz a Skanzen református templomában.

A Somogy megye megyeszékhelyétől, Kaposvártól 8 km-re található, szennai Skanzenben a Somogy zenekar és táncegyüttes segítségével szintén a hagyományos húsvéti ünnepkör szokásait elevenítik fel. A Szabadtéri Múzeum házainak portáira invitálják az érdeklődőket, akik itt belecsöppenhetnek és bekapcsolódhatnak egy tevékeny közösség húsvéti készülődésébe: a kisebbek tojást díszítenek, a férfiak pedig hétfőn, ahogy illik, vízzel locsolnak.

husvet2

Húsvét hétvégéjének minden napján tárt kapukkal várja a vendégeket Hortobágy is. Korábban a Hortobágyon élők fő megélhetését hagyományosan a pásztorkodás, a halászat, pákászat és a kézműves munka jelentette. A néphagyomány különleges húsvéti szokásról ugyan nem ír, de a puszta különleges kelléktárat biztosít ennek az ünnepnek és a tavasz érkezésének átélésére. A Pusztai Állatparkban újszülött nyuszik és bárányok simogathatóak, az almahalászat, a szamaragolás, arcfestés, és a gyerekeknek megrendezett kézműves foglalkozások, a locsolóvers szavaló verseny, és a tojáskeresés garantált szórakozást nyújt az egész családnak.

Gödöllő legismertebb nevezetessége a Királyi Kastély, ami egyben a húsvéti programok helyszínéül is szolgál: Sisi királyné kedvenc virágáról, az ibolyáról kapta nevét a húsvétkor megünnepelt Ibolya Nap. Kapunyitás után maga ?Erzsébet királyné? köszönti a látogatókat, a királynéval később a díszteremben találkozni is lehet. Ibolyás finomságokkal, játékos tárlatvezetéssel várják a látogatókat. E nap alkalmából múzeum látogatására 50%-os kedvezményt biztosítanak az ibolyaszínű ruhát viselő, vagy Ibolya nevű látogatóknak. Azok pedig, akik 2015-ben ünneplik az Ibolya lakodalmukat (azaz tizenötödik házassági évfordulójukat), az Ibolya Napon ingyenesen léphetnek be a múzeumba.

ibolya

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel Esztergomban az idén megrendezésre kerül a II. Húsvéti Sonkaszegő Fesztivál. A Bazilikában ünnepi szentmisék, a Prímás Pince mellett pedig húsvéti sokadalom várja április 4-e és 6-a között az ide érkezőket. Lesz Gasztro utca, Kézműves sétány, illetve interaktív gyereksziget is, a nagyszínpadon pedig számos hazai és külföldi sztárvendég gondoskodik arról, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, mindenki megtalálhassa a kedvére valót. Fellép Varga Viktor, Péter Sramek, a Maszkura és Tücsökraj, valamint a Balkán Fanatik is.

A Balaton környékén élőknek érdekes rendezvényekkel kedveskedik többek között Balatonfüred is. A hétvégén megrendezett népművészeti vásáron és húsvéti játszóházon kívül hagyományosan húsvétszombaton kerül majd sor az Első Hajó fogadására is, amely a magyar tenger lassú ébredését és az idegenforgalmi idény kezdetét jelzi. Az évad első hajója Siófokról várhatóan 10 órakor indul és Balatonfüredre 10 óra 50 perckor érkezik. Az ünnepséget követően a közönség részére a sétahajózás ingyenes. Sétahajózásra invitál húsvét hétvégén Komárom is: a monostori erőd kikötőjéből induló hajóról a víz felől is megcsodálható a Dunai bástya és a part.

A hétvége természetesen egyéb izgalmakat is tartogat: Kecskemét húsvéti különlegessége a kápolna-réti sárkányeregetés, az ünnepi hétvégén megrendezésre kerülő Sárkányeresztő Találkozó és Húsvéti Játéknap, mely 1995 óta szerves része a kecskeméti tavasz kezdetének. Székesfehérváron, a Királyok Parkjában zajló tojáskereső verseny 8000 elrejtett tojással várja a fiatalabb korosztályt, Ópusztaszer vasárnap kedvezményes belépővel és Palya Beával kedveskedik, Pannonhalma Bazilikájában pedig Ella István húsvéti orgonakoncertje segít a belső elcsendesedésben.

(a képek forrása: skanzen.hu, kiralyikastely.hu)