Nyolcvan éve, 1944. június 21-én született Tony Scott, a Top Gun, Az utolsó cserkész, A közellenség és a Kémjátszma című sikerfilmek rendezője, aki akciódús alkotásaiban az emberi lélek finom rezdüléseire is oda tudott figyelni.

Tony Scott 2010-ben. Fotó: Mark Ralston / AFP
Tony Scott 2010-ben. Fotó: Mark Ralston / AFP

Északkelet-Angliában, a Newcastle-höz közeli North Shieldsben született. Családja a filmmel jegyezte el magát: hét évvel idősebb bátyja, Ridley Scott nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A nyolcadik utas: a Halál, a Gladiátor, a Szárnyas fejvadász, a Thelma és Louise vagy a Napóleon. Tony a kamerák előtt 16 évesen debütált bátyja A fiú és a kerékpár című első rövidfilmjében. A Royal College of Art hallgatójaként diplomázott fiú festő szeretett volna lenni, de Ridley hatására beleszeretett a filmek világába. Bátyja 1968-ban saját produkciós céget alapított, amelyben üzlettársa volt. Tony kezdetben reklámokat és televíziós alkotásokat rendezett, illetve egy Henry James-regényt is vászonra vitt, de nagy álma a mozifilm volt. Anne Rice Interjú a vámpírral című regényét szerette volna megfilmesíteni, de az MGM stúdió 1982-ben egy másik horror, Az éhség forgatására beszélte rá. A film, hiába játszott benne Catherine Deneuve, Susan Sarandon és David Bowie is, majdnem bukás lett, így a csalódott Scott visszatért a reklámok forgatásához.

1985-ben következett be a várva várt fordulat, amikor felajánlották neki, hogy készítsen katonai témájú filmet Tom Cruise főszereplésével. Az ajánlatot reklámfilmes előéletének köszönhette, ugyanis nem sokkal korábban fejezett be egy hirdetést a svéd Saab autógyár számára, melyben egy Saab 900-as kel versenyre egy sugárhajtású repülővel. A Top Gun 1986-ban került a mozikba, és a fiatal vadászpilótát alakító Tom Cruise-t egy csapásra a sztárok közé repítette. A kritikusok találtak kivetnivalót a filmben, a közönség azonban imádta a lélegzetelállító légi mutatványokat, amelyekhez az amerikai haditengerészet biztosította a hátteret. A Top Gun az év kasszasikere lett, négy Oscar-jelölést kapott, és a Take My Breath Away című sláger győzött is a legjobb filmdal kategóriában, nem mellesleg pedig a Cruise által viselt Ray-Ban napszemüvegek forgalma az egekbe szökött.

Ezt követően sorra kapta a felkéréseket, együtt dolgozott Eddie Murphyvel a Beverly Hills-i zsaru második részében, a Mint a villámban pedig újra Tom Cruise-t instruálta. Az utolsó cserkészben Bruce Willisszel, a részben Magyarországon forgatott Kémjátszmában Robert Redforddal és Brad Pitt-tel forgatott. Az 1993-ban készült Tiszta románc című thriller forgatókönyvét Quentin Tarantino jegyezte. Különösen Denzel Washingtonnal forgatott szívesen, akivel öt filmen dolgoztak közösen, ezek közül Az utolsó esély, a Hajsza a föld alatt és a Száguldó bomba lettek a legnépszerűbbek. Mindketten a részletek és a kidolgozottság szerelmesei voltak.

Tony Scott rendezői karrierje mellett bátyjával producerként is dolgozott. Nevükhöz fűződik egyebek között a Gyilkos számok és A férjem védelmében című televíziós sorozat, A szupercsapat és a 2011-ben a mozikba került Fehér pokol, utóbbi főszereplője Liam Neeson. Ő volt az egyik producere a 2012-ben bemutatott sikerfilmnek, az Alien-univerzumban játszódó Prometheus című sci-finek is – a Ridley Scott rendezte alkotás több mint négyszázmillió dolláros nyereséget könyvelhetett el. A testvérpár 1994-ben BAFTA-díjat kapott a brit filmművészethez való hozzájárulásuk elismeréseként.

Tony Scott a filmkészítés megszállottja volt. „Ahogy öregszem, egyre fiatalabb leszek. De rettegek, hogy egyszer elveszítem az eredetiség ízét. Akár tetszik nektek egy filmem, akár nem, amíg fizetnek azért, hogy kísérletezzek, folytatni fogom” – mondta egy interjúban. A Hajsza a föld alatt bemutatója előtt így nyilatkozott: „Egész karrierem során próbáltam elkerülni a filmtrükköt igénylő jelenetekhez a CGI-technikát, akár repülőről, akár autóról, akár vonatról volt szó, mert számomra a dráma és a színészi játék adja a valóságot és a profizmust. Imádom, amit csinálok.”

010_A7A08A77_282.jpg
Robert Redford és Brad Pitt a Kémjátszmában. Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

A rendező 68 éves korában, 2012. augusztus 19-én lett öngyilkos, szemtanúk szerint „hezitálás nélkül” vetette le magát a Los Angeles déli részén húzódó Vincent Thomas hídról. A rendőrség és a halottkém cáfolta azt a feltételezést, hogy gyógyíthatatlan betegsége lett volna. Ridley Scott ugyanakkor az év novemberében egy interjúban úgy nyilatkozott, testvére hosszú ideje rákbetegséggel küzdött, amit kezelése idejére titokban tartottak. Tony Scott halála után családja bejelentette, hogy a filmes nevével az Amerikai Filmintézeten belül ösztöndíjalapot hoznak létre a jövő filmkészítőinek támogatására.

A rendező tele volt tervekkel, halála előtt a Top Gun folytatásának forgatókönyvvázlatán dolgozott Tom Cruise-zal és Jerry Bruckheimerrel. A Top Gun: Mavericket végül 2022-ben mutatták be Joseph Kosinski rendezésében – a filmet Tony Scott emlékének ajánlották.