2012 óta minden év novemberében várja az érdeklődőket a Héttorony Fesztivál. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa az érdeklődők figyelmet. A koncertek mellett Makovecz Imreéletművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések szokták várni a közönséget, határon innen és túl egyaránt.

Biztonsági okokból idén kizárólag magyar művészek lakják be Makovecz Imre poétikus tereit. A Kakasdon, Siófokon és Százhalombattán készült közönség nélküli felvételeket november 19-én a www.hettoronyfesztival.hu  weboldalon lehet majd megtekinteni.

A fesztivál fellépői között ott lesz a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Sebestyén Márta, aki önálló koncertje után még a Szent Efrém Férfikarral is színpadra áll, a Prima- és kétszeres Artisjus-díjas Palya Bea, valamint a most nemzetközi elismeréssel kitüntetett, WOMEX életmű-díjas Lakatos Mónika a Romengo együttessel.

Lakatos Mónikával készült interjúnkat olvastad már?

Az idei év középpontjában a női hang áll, így kiemelt szerepet kapnak a női produkciók: a Dűvő mellett feltűnik majd Kubinyi Júlia, Lovász Irén az Égi hang című műsorával szerepel majd, de Petrás Mária és Szvorák Katalin is önálló estekkel kápráztatják el a közönséget. Látható és hallható lesz a Dalinda énekegyüttes és a Triolina Folk is – mindkét formációban természetesen a hölgyeké a főszerep.

November 20-án a fesztivál gálaműsora élőben jelentkezik majd a Hagyományok Házából, ahol a fesztivál fő szellemi támogatója, az idén eltávozott Fekete György emlékét is megidézik, majd a Magyar Állami Népi Együttes táncszínházi előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Részletes tájékoztatás az online közvetítésekről hamarosan a www.hettoronyfesztival.hu-n érhető el.

Nyitókép: Lakatos Mónika és a Romengo, fotó: Farkas András