Az oktatás, a kultúra, a tudomány és az innováció egyszerre szolgálja a versenyképességet, erősíti a szuverenitást, őrzi a magyar tudást, hazánk kulturális kincseit, erősíti az embereket és a családokat – ezért került az Országgyűlés elé az átfogó, több szakterületet érintő törvénytervezet.

Diplomaosztó ünnepség a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen MTI.jpg
Végzős hallgatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar oklevélátadó és doktorrá avató ünnepségén. Fotó: Soós Lajos / MTI

A kormány az oktatásra nemzetstratégiai kérdésként tekint, így kiemelt feladatának tartja az óvodapedagógusi, tanári és tanítói hivatások tekintélyének megerősítését. Ezért indította el a rövid ciklusú tanárképzést, tette rugalmasabbá a felvételit, és biztosított történelmi léptékű béremelést. A tanárképzés megújításának további lépéseit tartalmazza a törvényjavaslat, mely a tanár- és tanítóképzést kiemelten gyakorlati központúvá teszi, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen új, Nemeskürty István nevét viselő tanárképző kar létesítését kezdeményezi.

Az elmúlt évek eredményes megújítását jelzi, hogy immár 12 hazai egyetem van a világ élvonalában, a szakképzés pedig Európa-bajnok fiatalokat ad Magyarországnak. Továbbá a tavalyi évben két magyar Nobel-díjassal gazdagodott a világ tudományos közössége. A benyújtott törvényjavaslat a felsőoktatás esetében a nemzetköziesítési folyamatokat támogatja, a megújult szakképzés munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakmai vizsgarendszerének akkreditációját erősíti meg, valamint a Neumann János Programhoz kapcsolódva az egészséges élethez kötődő kutatások lehetőségeit szélesíti ki.

Az ország szellemi hátországát jelentő kulturális intézmények hatékony és összehangolt működését, valamint külföldi és hazai látogatóvonzó képességének erősítését teszi lehetővé a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ kialakítása. Az új központban kap helyet az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum.

A szerzők, könyvkiadók, valamint a kiskereskedők érdekében a törvényjavaslat tartalmazza a kötött könyvárrendszer kialakítását. Ez számos európai uniós országban elfogadott és elterjedt megoldás, mely szerint a könyvek ára meghatározott ideig törvényben rögzített. A magyar törvényjavaslat a német szabályozást tekinti mintának. A törvénytervezet célja, hogy a magyar kultúra kiemelt jelentőségű területét, a könyveknek mint kultúrjavaknak az értékét védje.