A 2023. szeptemberi mérés szerint 4805,59 méter volt Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc magassága, 2,22 méterrel alacsonyabb, mint az előző, 2021. évi méréskor – közölték csütörtökön francia földmérők.

Ez a különbség a nyári csapadékmennyiség változékonyságáról is tanúskodhat, a jelenséget már a múltban is megfigyelték – mondta Jean de Garets, az Haute-Savoie megyei földmérők képviselője. „Mi csak az adatokat gyűjtjük a jövő nemzedékek számára, nem pedig magyarázzuk őket, ezt a tudósokra hagyjuk” – mondta a szakember.

Mintegy húsz ember hatolt fel a csúcsra modern eszközökkel és – most először – egy pilóta nélküli repülő szerkezettel felszerelve szeptember közepén nyolc kötélcsoportban, hogy több napon át pontról pontra méréseket végezzen. „A mérések során sokat megtudtunk: a hegycsúcs állandó mozgásban van mind a magasságát, mind a helyzetét illetően” – hangsúlyozta Jean de Garets.

Az előző méréskor – 2021 szeptemberében – 4807 méter 81 centimétert mértek. A hegycsúcs magasságát nagyjából húsz éve mérik meg kétévente, a legnagyobb magasságot – 4810,9 métert – 2007-ben mérték.

A szakértők két éve a számok ingadozását azzal magyarázták, hogy a hegycsúcsot vastag „örök hótakaró” borítja, amelynek formája egy hótorlaszhoz hasonlóan a szél és az időjárás hatására állandóan változik. A jelenség pontos magyarázatát akkor is a klíma- és gleccserkutatókra hagyták.

Fotó forrása: Shutterstock