puskasimre
Dr. Puskás Imre
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

?Az események sora már az előző évben elkezdődött azzal, hogy a kormány döntése szerint felújítottuk Nagycenken a Széchenyi-mauzóleumot? ? kezdte zárszavát a helyettes államtitkár. A Széchenyi-emlékévben eddig történtek kapcsán megemlítette: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt év végén felkért egy történész bizottságot, amelynek küldetése volt, hogy végiggondolja a Széchenyi-emlékkiállítás megújítását, fogalmazza meg gondolati ívét.

Az első látványos, jelentős esemény az volt ? tette hozzá ?, amikor a Parlament határozatot fogadott el 2016 áprilisában annak az 1925-ös törvénycikkelynek a megújításáról, amely méltatja Széchenyi 100 évvel korábbi cselekedetének nagyszerűségét, a gróf munkásságát.

Az Országgyűlés továbbá nemzeti emlékhellyé nyilvánította a kastélyt, melynek kertjében felavatták az ezt jelző sztélét, valamint két konferenciával is emlékeztek Széchenyi példás életútjára.

Nagycenk_20160921_59
A nagycenki Széchenyi-szobor
Fotó: Papp Eszter

A kormány döntött arról is ? folytatta ?, hogy ne csak a mauzóleum megújítása történjen meg, hanem arra is forrást biztosított, hogy az emlékkiállítás megújult formában tudja fogadni a látogatókat. Emellett nagyon fontos, szimbolikus megújulás is történt a kastélyban, hiszen az ugyanúgy méltatlan állapotban lévő kastélykápolnát visszaállították az eredeti állapotba. ?Ennek átadására és megszentelésére Széchenyi István születésnapján, szeptember 21-én került sor ? ekkor adta át Lázár János miniszter úr az új állandó kiállítást is? ? emelte ki Puskás Imre.

?Egy kultúrnép nem feledkezhet el azokról az elődeiről, akik sokat tettek a hazáért? ? hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve: ?a megújító munka Nagycenken nem fejeződik be ebben az évben, ugyanis hamarosan dönt arról a kormány, hogy folytatódik a nagycenki kastélyegyüttes és környezetének megújítása, melyhez jelentős forrást biztosít majd?.

IMG_9715
A nagycenki kastély
Fotó: Kőmives András

?Széchenyi István cselekvő hazafi volt, aki modernizálta hazánkat, ezáltal példa számunkra? ? zárta beszédét a helyettes államtitkár.

Forrás: Kultúra.hu