A Batthyány Lajos Alapítvány szervezésében Trianon – egy nemzet tragédiája címmel színházi előadást tartottak 2021. november 16-án az alapítvány székhelyéül szolgáló Lónyay–Hatvany-villa színháztermében. Az előadással a trianoni békeszerződés immár több mint egy évszázaddal ezelőtti aláírására emlékeztek. A darab alapja Michael O’Sullivan forgatókönyve, rendezője Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész.

Az alapítvány kiemelkedő célja a nemzeti értékek és érdekek iránt elkötelezett közélet támogatása. Ezt a célkitűzést erősíti a mostani színházi előadás is, mely rámutat arra, hogy az elszakított magyaroknál az anyaországukhoz való kötődésükben kiemelkedő szerepe van a közös emlékezésnek e fájó történelmi döntésről.

„A hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartotta meg évtizedeken keresztül, és ez megmaradásuk záloga” – nyilatkozta Rátóti Zoltán, az előadás rendezője és egyik szereplője.

„Ezzel az előadással rámutattunk arra is, hogy Trianon tragédiája az anyaországi és a külhoni magyarok számára mindmáig szükségessé teszi a nemzeti összetartozás megerősítését” – hangsúlyozta prof. dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az előadáson a Győri Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult vonósnégyest Berkes Kálmán Liszt Ferenc-díjas klarinétművész, karmester, érdemes művész vezényelte.

Fotók: Mikó Kriszta