fbpx

Trianon emlékkiállítás az Összetartozás Házában

A csepeli önkormányzat Trianon 100. évfordulójának emlékére állandó tárlat létrehozását tervezte. Az Összetartozás Háza – Trianon emlékkiállítás végül egy évvel később, 2021. június 4-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az Összetartozás Házának legfőbb része a trianoni döntésre emlékezik. Időrendben veszi sorra történelmünk, a magyar társadalom- és művelődéstörténet e témával kapcsolatos eseményeit. A leírásokat gazdag képillusztrációk, eredeti tárgyak és korabeli dokumentumok teszik hitelessé. 

A vitrinekben őrzött ritkaságokat autentikus enteriőrök, valamint archív tartalommal ellátott, XXI. századi eszközök egészítik ki. Megtudjuk például, hogyan alakult át a Magyar Királyság többnemzetiségű állammá, az elvesztett első világháborút követően milyen hibákat vétett az ország vezetése, van-e okunk az utódállamok mohóságáról és a békefeltételeket diktáló államok nagyhatalmi törekvéseiről beszélni. Szó esik ‒ többek között ‒ megszállókról és ellenállókról, megszegett ígéretekről, egy kétségbeesett ország mindennapjairól. A békediktátum az akkori Csepel életére is nagy hatással volt, ezért a kiállításon helyi vonatkozások is felvillannak.

Olyan nemzeti tragédia volt ez, amely társadalmi, gazdasági változások sorát hozta magával.

Ezek bemutatásával folytatódik a kiállítás az épületen kívül. A bejáratnál lévő határkő és a korabeli mintára készült átkelőhely a mementója annak, miképp vágott ketté településeket, szakított szét családokat a trianoni döntés. A kertből nyíló műhelyajtón átlépve Trianon gazdaságra gyakorolt hatásaival szembesülhetünk. Miután az állam elvesztette nyersanyag-lelőhelyeit, iparának jelentős részét, új gazdasági szerkezet kialakítására és gyárak létrehozására volt szükség. Ennek érzékeltetésére jó példa Csepel esete. A településen új üzemek létesültek, tengeri kikötő épült immár tenger nélkül.

A békeszerződés értelmében Weiss Manfrédnak át kellett állítania hadianyag-kombinátját polgári termelésre. Később, a revízió reményében sodródva az újabb háború felé, minden vállalat ismét a honvédség ellátását szolgálta, így a Csepel traktorok gyártását fokozatosan felváltotta az alapjaiban hozzá nagyban hasonlító katonai vontatók, majd a páncélozott járművek előállítása. A közvélemény egyetlen fennmaradt Csepel traktorról tud, ami Keszthelyen van kiállítva, de a kiállítás meglepetése, hogy itt is látható egy másik darab. Ennek a technikatörténeti relikviának a megvásárlását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A kertben áll az az 1916-ban gyártott vasúti teherkocsi, amit a MÁV Zrt. kölcsönzött a kiállítás számára. Trianon időszakában a több százezer menekült közül sok család évekig ezekben a marhavagonokban tengette életét. Az első világháborút lezáró békeszerződések a kezdetektől magukban hordozták egy újabb világégés kitörésének esélyét. Így később ilyen szerelvények szállították a náci, majd a kommunista diktatúra áldozatait megsemmisítő- és kényszermunkatáborokba. Végül a szülőföldjük elhagyására kötelezett felvidéki magyaroknak kellett ezekre felszállniuk – mindezeket a rekonstruált vasútállomás falára elhelyezett tablókról tudhatja meg a látogató.

A Trianon emlékkiállítás megtekintésén túl időszaki kiállítások, különböző programok is várják az érdeklődőket. Nemzeti hagyományainkat ápoló múzeumpedagógiai foglalkozások, kulturális rendezvények színhelye is az intézmény.

Képek forrása: Összetartozás Háza – Trianon emlékkiállítás

A rovat további cikkei