18557076_1887947148143943_4614942782339265200_n

Idén először a fővárosi intézmények közös ?régészeti fesztivállal? készülnek az alkalomra, az egész napos rendezvénynek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új épülete, a Humán Tudományok Kutatóháza ad majd otthont. Az idei régészet napját Szerepek, sorsok, életek: az ezerarcú ember címmel rendezik meg, ugyanis a középpontban ezúttal az egyéni sorsok állnak majd. Az előadásokon és a foglalkozásokon éppúgy megelevenednek a múlt meghatározó alakjai, királyok, hadvezérek, tudósok és felfedezők, mint a névtelenség homályába veszett személyiségei. A régészetnek, a legújabb antropológiai és genetikai vizsgálatoknak köszönhetően ugyanis ma már az írásos források előtti időszakok hőseinek élettörténetét is meg lehet ismerni. Így olyan izgalmas előadásokat hallhatnak/láthatnak a Humán Tudományok Kutatóházába látogatók, mint:

 • Árpád menybemenetele ? a honfoglaló magyarok fejedelmének kései mitológiája és sírjának kutatása
 • A Trónok harcától a Vikingekig ? Mit ne higgyünk el a sorozatoknak a középkor világából?
 • A múlt arcai: eltemetett történetek
 • ?A királynét megölni nem kell félnetek? ? Gertrudis királyné sírja a pilisi ciszterci monostorban
 • ?Archeo-celebek?: sztárok múltidőben

A budapesti programokról IDE kattintva olvashattok részletesen.

32325275_2056565634615426_4629678585618104320_n

Azok sem maradnak ki a jóból, akik nem tudnak felutazni a fővárosba, hiszen többek között Tatabányán, Pécsett, sőt még Zalaegerszegen is izgalmas előadások, bemutatók várják a látogatókat. A Tatabányai Múzeumban az érdeklődők felgöngyölíthetik többek között:

 • az ?Elfogyni az ölelésben? című előadásban egy nemrégiben feltárt különleges rézkori sír ölelkező emberpárjának történetét,
 • de a régészekkel a föld mélyén megbúvó csontokat is kereshetnek, amelyeket együtt illesztenek össze
 • Metamorfózis címmel pedig betekinthetnek a múzeum állandó kiállításába is.

Pécsett a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódó időszakos kamarakiállítás nyílik a Csontváry Múzeum foglalkoztató termében május 26-án, kora délután. A tárlat Mátyás uralkodásával kapcsolatban álló pécsi és baranyai régészeti emlékeket mutat be Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatójának közreműködésével. Szintén Pécsett, a Janus Pannonius Múzeumban tartanak előadást:

 • Janus Pannonius életének pécsi vonatkozásairól,
 • majd Hová temették Péter királyt? címmel tart előadást Orseolo Péter sírjának rejtélyéről Tóth István Zsolt,
 • de megismerhetik Maximinus, a rettenetes pannóniai bajkeverő történetét is.

A pécsi programokról ITT olvashattok bővebben. Zalaegerszegen római sírköveket bírnak szóra a régészek, Kecskeméten a Kiskunság avar nagyuraival köthetnek szövetséget a látogatók, míg Salgótarjánban megismerhetik a vértesszőlősi ?Samu? előkerülésének kalandos történetét. Több helyszínen kísérleti régészeti bemutatók és előadások várják a közönséget, de lesznek több száz vagy ezer évvel ezelőtt élt emberek mindennapjait bemutató, a táplálkozást, az életmódot és az életkörülményeket rekonstruáló programok is. Békéscsabán például régi korok reggelijével és ebédjével lehet megismerkedni, míg Szombathelyen kiderül, hogy egy középkori városban házasodás útján miként emelkedhetett valaki egyre feljebb a társadalmi ranglétrán.

32294091_2056210454650944_6862357956520837120_n

Az országos programsorozatot a Magyar Régész Szövetség hívta életre 2014-ben. Az idei rendezvény teljes programkínálata ITT érhető el.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Régészet Napja Facebook-oldala