dsc_7824__copy__600x402.png
Novák Katalin

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyitotta meg a kiállítást, aki elmondta, hogy mikor a megnyitóra készült, feltette magában a kérdést: vajon létezik-e roma művészet, van-e jelentősége így különbséget tenni? ?Akkor fontos a roma származás, ha a művész annak tartja. És Boba annak tartja, ezért nekünk is fontos? ? válaszolta meg Novák Katalin. ?Boba a képein keresztül olyan világot nyit meg, amely lehet, hogy ismeretlen, amely kevéssé tapasztalható, amely tanít minket. Boba roma származása képein keresztül is megjelenik ? büszkén vállalja azt és jeleníti meg? ? mondta az államtitkár. Ezek a képek a diplomácia eszközei is lehetnek ? alkalmat adnak arra, hogy beszéljünk arról, milyen fontos ma Magyarországon a roma kultúra, a romák támogatása, felkarolásuk. Novák Katalin kiemelte: a példaképek nem kinevezéssel születnek, hanem a közösség (család, tanítványok stb.) maguk választják őket, ők döntik el, kik legyenek a minták. Boba esetében is így történt: a közösség választotta, emelte példává őt. ?Büszke vagyok, hogy ilyen tehetséges roma festőnő él ma Magyarországon? ? zárta beszédét az államtitkár.


dsc_7854__copy__600x399.png
Fekete György

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte: Boba alkotásai túl fogják élni saját korát. Megjegyezte: ritkán látni olyan sorozatot, amelyben a halott és az élő Jézus Krisztus egyszerre van jelen, mint ebben az esetben. ?Ezek portrék, de nem szájból, fülből, orrból, szemből állnak. Hanem tekintetből, bátorításból, kétségbeesésből, panaszból ? valamit közvetítenek, elmondanak, titkot árulnak el, a létrehozó titkát? ? mondta Fekete György. Az elnök dicsérte Boba anatómiai tudását, pedagógiai képességét amellett, hogy kiválóan rajzol és fest.

 


dsc_7888__copy__400x601.png
Boba Bódi Barbara, a művész

Boba Bódi Barbara festőművész kiállítása kapcsán elmondta: korábban jóval színesebb, ?vibrálóbb? képeket készített, a mostani sorozat azonban jócskán eltér ettől. ?Azt szerettem volna, hogy ne a színek uralják a képeket, hanem az üzenet szóljon, az érzések hasítsanak át a vásznon? ? magyarázta a művész. Hozzátette: boldogság nem létezik boldogtalanság nélkül, ez is oka annak, hogy kilépett a ?rózsaszín? világból, és elhagyta a vidámabb színeket. Mint kifejtette: a sorozat három éven át készült, 12+1 részes, vagyis a 12 olajfestmény mellett a 13. alkotás a Tükörkép, a befogadó önarcképe egy tükörben, mely a néző bevonását célozza. ?Ez azért fontos, hogy a néző tudjon azonosulni a képekkel, illetve ez segít abban, hogy elfogadóbbak legyünk egymással? ? mutatott rá Boba.

A kiállítás július 5-ig látható a Párbeszéd Házában.

Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond