Báthory Gábor, a fiatal és vakmerő fejedelem sikeres hadjárata végén Kolozsvárra, az Imreffy-kastélyba érkezik, ahol barátok és ellenségek egyaránt tiszteletüket teszik. Azonnal kezdetét veszi a hatalmi harc a 17. századi Erdély körül… A kalandfilmbe illő történetet október 13-ától láthatjuk.

A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első része nyomán íródott sorozat javarészt valós történelmi személyiségek szenvedéllyel, árulással átszőtt játszmáinak története, amely nyolc héten át minden pénteken este 21 órától várja a nézőket a Duna Televízió képernyője elé. Báthory Gábort Katona Péter Dániel, Bethlen Gábort Bokor Barna, Báthory Erzsébetet pedig Szamosi Zsófia alakítja. Mellettük többek között Balsai Móni, Gáspár Kata, Rajkai Zoltán, Pataki Ferenc, Pál D. Attila, Lukács Dániel, a vezető operatőr, Garai Gábor és a rendező, Madarász Isti is megjelent azon a sajtónyilvános stábvetítésen, amelyet a budapesti Corvin Moziban rendeztek meg.

Helmeczy Dorottya producer elmondta, hogy várakozáson felüli érdeklődés tapasztalható a Tündérkert iránt. „Ez az első magyar sorozat, amely Erdély történelmének egyik legfontosabb korszakába enged bepillantást, és mivel jómagam onnan származom, szívügyem lett ez a munka. A történet a kísértések korában játszódik, amikor miden megtörténhet »a sárkányok és hattyúk viadala« közben. Izgalmas alkotói folyamat van mögöttünk, ami az első két nap felvételeinek megtekintését megelőzően érkezett első mérföldkövéhez. Annak ellenére ugyanis, hogy az utómunka során sok mindenen lehet változtatni, amikor a filmforgatás elkezdődik, már pályára tettük a sorozatot. A következő várakozással teli pillanat, amikor a nagyközönség elé tárjuk a kész produkciót, az ő ízlésüket eltalálni ugyanis a legkomolyabb kihívás. A sikerről akkor tudunk majd véglegesen számot adni, amikor az összes rész lement, minden nézői véleményt összegyűjtöttünk, megjelentek a sajtóban a kritikák, és megkaptuk a nézettségi adatokat. Azt már most tapasztaljuk, hogy elképesztő várakozás előzi meg a sorozatot, hiszen rengeteg hozzászólás érkezik a közösségi felületeinkre, és e-mailen, telefonon is nagyon sokan keresnek minket, nem beszélve az erdélyi marketingkörút során szerzett rendkívül pozitív tapasztalatokról. Egyeztetünk a film streaminglehetőségeiről is, szóval sok fordulópontja van még a Tündérkertnek.”

Helmeczy Dorottya mellett Kálomista Gábor is producerként jegyzi az új magyar sorozatot, amely a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában készült.

Gáspár Katával készült interjúnk itt olvasható:

https://kultura.hu/erdely-legvagyottabb-noje-gaspar-kata-a-szineszet-tunderkertjeirol/

Fotó:  Dombóvári Tamás