fbpx

Turnét szervezett Volker Schlöndorff az új dokumentumfilmje bemutatására

Szerdán ér véget Berlinben az országos turné, amelyet Volker Schlöndorff német filmrendező új dokumentumfilmje bemutatására szervezett 44 németországi mozi érintésével.

A bádogdob és a Katharina Blum elvesztett tisztessége című, mára már klasszikussá vált filmek 83 éves rendezője új dokumentumfilmjében egy erdőtelepítő munkáját mutatja be. Tony Rinaudo ausztrál agronómus a Száhel-övezet térségét akarja zöldebbé varázsolni az általa kifejlesztett technológiával. A szakember életművét 2018-ban alternatív Nobel-díjjal, a Right Livelihood Awarddal ismerték el.

„A Der Waldmacher (Az erdőcsináló) közel áll a szívemhez, szeretném, ha megnéznék” – nyilatkozta Schlöndorff az Augsburger Allgemeine című lapnak. Hozzátette: azért döntött úgy, hogy országos turnén mutatja be, mert miközben a forgalmazók és más filmes szakértők úgy gondolták, egy dokumentumfilmnek nem lesznek nézői a mozikban, ő ennek ellenére bízott benne, hogy a közönséget érdekelni fogja.

Schlöndorff maga is tenni akart valamit azért, hogy a filmje minél több emberhez eljusson.

„Ahol eddig a turném során jártam, mindenhol telt ház volt a mozikban. A mozitulajdonosok pedig szintén elégedettek voltak annak láttán, hogy az emberek visszatérnek a moziba, és végre újra telt ház van. Pedig a moziüzemeltetők fele, akiknél megfordultam, már kész volt bedobni a törülközőt” – mesélte a számos nemzetközi díjjal elismert filmrendező.

A turné utolsó állomása szerdán Berlinben lesz.

A képen Volker Schlöndorff a háza kertjében 2021 októberében. Fotó: dpa-Zentralbild/AFP/Jens Kalaene

A rovat további cikkei