fbpx

Tűzfalon elevenedik meg A Pál utcai fiúk ikonikus üveggolyózás-jelenete

Hamarosan átadják a Corvin sétány utolsó lakóépületét, a Grand Corvin 2-t is, az épület melletti tűzfalra pedig a kerületben játszódó ikonikus irodalmi mű, A Pál utcai fiúk egy részlete került.

Lassan teljessé válik a több mint egy évtizede elindított városrész-megújítási program központi eleme, a Corvin sétány. Az 558 lakásból álló épületegyüttessel elnyerte végső arculatát Budapest legszélesebb és egyik leghosszabb sétálóutcája, amely számos nemzetközi díjat is elnyert az elmúlt évek során.

A megújuló városrészben a Cordia lakóépület-projektjei, valamint a Futureal által jegyzett irodafejlesztések és a Corvin Plaza felépítése mellett a vállalatcsoport nevéhez számos közterület-fejlesztés és épületfelújítás is kötődik. Ennek leglátványosabb eleme a Corvin sétány és a kapcsolódó mellékutcák, valamint a Corvin kapu kialakítása, a Nokia irodaháztömbjével szemben a Bókay János utca, illetve a Szigony és Tömő utcák megújítása, ami a kerületi önkormányzattal partnerségben valósult meg. Mindemellett több környező lakóház külső, illetve belső homlokzatát, körfolyosóit és vezetékhálózatát is felújították az elmúlt években.

A sétányt körbevevő negyed fejlődése folytatódik, hiszen a Futureal-csoport is több lakó- és irodaprojektet valósít meg a környező utcákban.

Városrehabilitáció a kulturális értékek megőrzésével

A több mint egy évtizedet felölelő projekt méltó lezárásaként a Cordia a Grand Corvin 2 melletti ház tűzfalára egy olyan alkotás felfestését tűzte ki célul, ami kulturális szempontból nemcsak a VIII. kerület és a környék lakói, de az idelátogatók számára is fontos és meghatározó értéket képvisel. A főváros VIII. kerületének történetéhez számos nagy magyar neve fűződik. Hosszas mérlegelés után esett a választás Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényére és az ikonikus üveggolyózás-jelenetre. Ennek helyszíne a regényben a Józsefvároshoz tartozó Múzeumkert, ennek történetét őrzi a Grand Corvin 2 épületétől nem messze a Práter utcában egy szoborcsoport is.

A festmény a Színes Város Csoport közreműködésével készült. „Molnár Ferenc az egyik kedvenc íróm volt mindig is, ahogy az a korszak is, amelyről írt. A Pál utcai fiúk és a Liliom mellett sok jó és talán kevésbé ismert elbeszélését szeretem, ilyen az Andor, az Egy pesti leány története vagy éppen Az éhes város. Ezért is volt igazán szerethető ez a projekt számunkra, mert az ismeretterjesztés is a része” – mondta el Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára.

A csoport zártkörű felhívásra az alkotók friss és kreatív pályázatokat adtak be. Közülük Buzás Aliz illusztrációja nyerte el leginkább a megrendelő tetszését.

Nyitókép: Színes Város Csoport

A rovat további cikkei