Új 1956-os adatbázist tesz online elérhetővé a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

A Katonahőseink emlékezete nevű projektben A magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban után ez lesz a második, bárki számára ingyenesen hozzáférhető adatbázis.

Az 56online.militaria.hu aloldal az 1956-os forradalom és szabadságharc során elhunyt katonák adatait is tartalmazza. A felület emellett átfogó képet nyújt a korszak eseményeiről, kiemelkedő személyeiről, továbbá számos érdekességgel, digitális tartalommal nyújt segítséget diákok, tanárok, kutatók és a családtörténet iránt érdeklődők számára.

A honlapon elérhetővé és digitálisan kutathatóvá válik a múzeum fotóarchívumának valamennyi 1956-hoz kötődő fényképe is. Az online katalógusban lehetőség van fellapozni a forradalomhoz kapcsolódó fotóalbumokat, és részletesen lehet keresni az eseményfotók között is.

Emellett olyan fegyvereket, haditechnikai eszközöket is láthatunk az online felületen, amelyeket az október 22-én megnyílt Magyarok – Fegyverek című időszaki kiállításon helyhiány miatt nem mutattak be. Továbbá olyan tartalmak között is böngészhetnek az érdeklődők, amelyek elolvasása, meghallgatása, megtekintése hosszabb időt vehet igénybe, így tanulmányozása akár kényelmesebb is otthonról.

Az 56 egykor és ma fotóalbum valóságos körsétára, egyúttal virtuális időutazásra hív a napjaink Budapestjéről készített képeket párhuzamba állítva az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi eseményeit bemutató archív fotókkal.

Forrás: Hadtörténeti
Intézet és Múzeum

Nyitókép: Harcképtelenné tett 122 mm-es szovjet nehézlöveg a József körúton, Ne bántsd a magyart! feliratú táblával (1956.10-11.) Fotó: Nánási Ferenc, Budapest. Forrás: Hadtörténeti Múzeum/56online.militaria.hu