Felavatták vasárnap Arany János új emléktábláját a nyugat-csehországi Karlovy Varyban. Az új emléktábla felavatásán részt vett Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Andrea Pfeffer Ferklová, a fürdőváros polgármestere, Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke, Baranyi András, Magyarország prágai nagykövete, valamint több csehországi magyar és helyi lakos is.

Arany János-emléktábla Karlovy Varyban. Fotó forrása: dr. Szili Katalin Facebook-oldala
Arany János-emléktábla Karlovy Varyban. Fotó forrása: dr. Szili Katalin Facebook-oldala

Az új emléktábla felavatásán részt vett Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Andrea Pfeffer Ferklová, a fürdőváros polgármestere, Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke, Baranyi András, Magyarország prágai nagykövete, valamint több csehországi magyar és helyi lakos is. Ünnepi beszédet Szili Katalin mondott. Az új emléktáblát Balga Zoltán, a prágai magyar katolikus plébánia vezetője is megáldotta.

Arany János új emléktáblájának felavatására olyan időben kerül sor, amikor a magyarság március idusára, az 1848–49-es eseményekre emlékezik – mutatott rá beszédében Szili Katalin. „1848. március 15. a nemzet születésnapja”, azért, mert forradalmi változásokat eredményezett – szögezte le Szili Katalin. Az események következtében új rendszer született, s ezért az akkori forradalmi küzdelmekről ma a magyarság az egész világon mindig megemlékezik - tette hozzá. Szerinte ez azért is fontos, mert ma már „kialakult egy olyan nemzeti összetartozás, amelynek alapját az az alaptörvény biztosítja, amely úgy fogalmaz, hogy a magyar állam felelősséget visel az egész határon túli magyarságért, éljenek a magyarok a Kárpát-medencében vagy bárhol a világon”.

A miniszterelnöki főtanácsadó köszönetet mondott a csehországi magyaroknak, hogy őrzik és ápolják azt, ami számunkra a legfontosabb, magyar anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat és védik identitásunkat. „Van itt egy olyan közösség, amely számára fontos az, hogy őrizze azt a kultúrát, amelyet Arany János fémjelez. A táblával nemcsak a nagy költőnek állítunk emléket, hanem megtisztelünk egy közösséget is, amely akár itt Karlovy Varyban, Prágában, akár a Felvidéken vagy a Vajdaságban, sokat tesz azért, hogy identitásunkat, önazonosságunkat ne csak megéljük, de tovább is fejlesszük” – húzta alá. Szili Katalin kifejtette, az, hogy továbbra is él a magyar nemzet, annak is köszönhető, hogy a magyarság újra összeforrott. „Szellemi örökségünk figyelmeztet, hogy nekünk, magyaroknak mindig, minden körülmények között fontos nemzeti szuverenitásunk védelme, magyarságunk megtartása” – hangsúlyozta Szili Katalin.

A magyar költő 1869 és 1876 között évente, összesen nyolc alkalommal járt az akkori Karlsbadban gyógykezelésen.

Az új emléktábla a költő egykori lakhelyének falára került a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége helyi egyesületének kezdeményezésére. Az indiai gránitból készült emléktábla Túri Török Tibor magyarországi szobrászművész alkotása. A tábla felső részén Arany János neve alatt az évszámok (1869-től 1876-ig) találhatók, a bal oldalon a költő domborműves arcképe szerepel, míg a jobb oldalon egymás alatt a következő cseh és magyar nyelvű szöveg olvasható: „Az említett években városunkba látogatott és itt tartózkodott Karlovy Vary nagy csodálója, a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, a nagyra becsült költő, nyelvtudós, tanár, lapszerkesztő. Látogatásakor minden alkalommal ebben az épületben tartózkodott és alkotott.”

Arany Jánosnak a fürdővárosi sétány melletti Vásártéren álló kastélytorony melletti egykori szálláshelyét a 20. század elején eredetileg német, majd a II. világháború után cseh nyelvűre cserélt egyszerű fekete márvány emléktáblával jelölték meg. A ma kétemeletes családi ház Arany János korában egyemeletes volt, s a költő az első emeleten lakott.