Alábbi listánkban olyan fiatalokat gyűjtöttünk össze, akik nemrégiben tűntek fel a magyar filmben.

Nem mind színészek, nem is feltétlenül szeretnének azok lenni, de az elmúlt években fontos filmek szereplőiként tűntek fel az alábbi fiatalok. A lányokról szóló összeállításunk után jöjjenek a tehetséges, fiatal fiúk.

Yorgos Goletsas

A tavalyi év egyik legnagyobb visszhangot kapott filmje, a FOMO: Megosztod és uralkodsz egyik főszereplője volt Yorgos Goletsas, aki egyébként nem színészettel foglalkozik: a Depp Glaze zenekar frontembereként csöppent bele Hartung Attila Z generációs történetébe, ahol kapásból egy antihős szerepébe bújt.

Jéger Zsombor

Már ötévesen szerepelt a debreceni Csokonai Színház A dzsungel könyve című előadásában, később több gyerekszerepre is hívták. 2016-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ugyanettől az évtől az Örkény Színház tagja, ahol egyetemi gyakorlatát is töltötte. Számos színházi szerepe mellett feltűnt Herendi Gábor 2017-es filmjében, a Kincsemben, valamint ő volt Mundruczó Kornél ugyanezen évben készült filmjének, a Jupiter holdjának főszereplője.

Major Erik

Major Erik 2016 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, jövőre végez. Számos színházi szerepben bizonyított a Katona, az Ódry és a Szkéné színpadán, tavaly pedig főszerepet játszott Nagy Zoltán első nagyjátékfilmjében, a Szép csendben című alkotásban. A film nem kevésbé fontos téma köré épült, mint az iskolai zaklatás, hatalmi visszaélés, amely szép csendben, a felszín alatt zajlik, ám ugyanúgy ártalmas. (A filmről itt írtunk.)

Rácz Dávid

Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) a kamaszkor szorongató, küzdelmekkel teli oldaláról szólt a nézőkhöz. Ebben alakítja a fiatal Rácz Dávid Benit Herr Szilvia oldalán. Dávid egy interjújában azt mondta: „Nem szeretnék színész lenni. A filmezéssel akarok foglalkozni, de producerként, gyártásvezetőként.”

Réti László

A Csuja László rendezte Virágvölgyben Berényi Bianka oldalán tűnt fel a szintén amatőr Réti László, többszörös speciális olimpiai bajnok. A menekülő párról szóló road movie világpremierje a Karlovy Vary Filmfesztiválon volt, ahol a régióban készült első és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban elnyerte a zsűri díját.

Seres Donát

2018 decemberében debütált Reisz Gábor második nagyjátékfilmje, a számos díjat bezsebelt Rossz versek, melyben a szerethetően szerencsétlen Merthner Tamás életébe, gondolataiba, múltjába csöppenhet bele a néző. Tamás 17 éves énjét Seres Donát alakította, aki a rendező kultfilmmé vált alkotásában, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanban is feltűnt, ahol szintén a főszereplő Áron fiatalkori valóját játszotta. A tehetséges fiatal nem szeretne színész lenni, jelenleg Kanadában tanul.

Vajda Kristóf

Vajda Kristóf is Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) egyik szereplője volt, Pétert alakította, amely szerep nem is volt éppen kis falat, pláne nem valakinek, aki ilyen fiatal.

Váradi Gergely

A rövidfilmjeivel Cannes-ban és Berlinben is sikereket elérő Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerilla hiteles korrajz: a film készítőinek célja volt, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával mutassák meg az 1848-49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén. Váradi Gergely játssza a filmben Barnabást, aki megszökött a sorozás elől, ezért testvére vonult be helyette katonának. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, jövőre végez.

Vilmányi Benett

Tizennégy évesen – az iskolapadból – választották ki Sopsits Árpád A hetedik kör című filmjének főszerepére. 2013 és 2018 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt. Gyakorlati évét a Radnóti Színházban töltötte, majd 2018-ban oda szerződtették. Több sikeres színházi szerepe mellett ő is játszott a Guerillában.

Nyitókép: Jéger Zsombor és Mundruczó Kornél a Jupiter holdja forgatásán. Fotó: Rév Marcell