fbpx

Új bérletsorozattal jelentkezett az Anima Musicae Kamarazenekar

A 2023/2024-es évad Nádor Teremben helyet kapó Animato bérletsorozatának részeként ismét a legkiválóbb hegedűművészek érkeznek egy-egy este erejéig a zenekar élére vendégkoncertmesterként.

A zenekar vendége lesz november 17-én Bánfalvi Béla Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Budapesti Vonósok alapító koncertmestere, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézete Vonós Hangszerek Tanszékének vezetője, december 8-án Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere, 2024. január 13-án Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Magyar Rádió Zenekarának koncertmestere, valamint 2024. február 24-én Kalló Zsolt Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Capella Savaria koncertmestere.

A fiatal kamarazenekar kivételes befogadó közegével sajátítja el a vendégek játékmódját és zeneiségét, hogy ezzel is új színt vigyenek a hazai koncertélet vérkeringésébe.

Az első, november 17-i esten Bánfalvi Béla koncertmesterrel letűnt korok örökérvényű dallamait szólaltatják meg: Vivaldi és Bach, Michael Haydn és Mozart. Mindkét szerzőpár esetében az elsőtől merített ihletet a második, hogy egyedülálló géniuszával integrálja művészetébe annak stílusjegyeit. A koncerten elhangzik Vivaldi A-dúr concertója, Bach d-moll versenymű két hegedűre, M. Haydn C-dúr quintetto concertante című műve, valamit Mozart D-dúr divertimentója.

A „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar mára Magyarország meghatározó együttesévé vált. Karmester nélküli zenekarként működésük a legmagasabb fokú kamarazenén alapul, amelyet művészeti vezetőjük, G. Horváth László hegedűművész fog össze. Az együttes 2010-es megalakulása óta több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettjeként Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője.

Visszatérő partnereik Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, David Grimal, Giovanni Guzzo, Kelemen Barnabás, Alexander Sitkovetsky, Kirill Troussov. Az Anima Musicae missziójának tekinti az ifjúság zenei nevelését. Önállóan és a Filharmónia Magyarországgal közösen szervezve évente több ezer gyermekhez juttatja el az igényes, élő klasszikus zenét szerte Magyarországon. Ugyanilyen küldetéstudattal szolgálja a kortárs zene ügyét. Koncertjeiken rendszeresen hangzanak el új, a zenekarnak ajánlott kortárs művek, valamint hazai bemutatók. Céljuk a kortárs zene felé irányuló nyitottság és befogadás megragadása.

Nyitóképen az Anima Musicae Kamarazenekar. Fotó: Sepsi Botond

A rovat további cikkei