fbpx

Új előadás a Hatszín Teátrumban!

Az 1970-es években Ettore Scola rendezésében, Sophia Loren és Marcello Mastroianni főszereplésével készült Egy különleges nap című film színpadi változatát Magyarországon először láthatja a közönség ? hangzott el az M1 aktuális csatorna október 19-ei műsorában. A történet 1938. május 8-án játszódik Rómában, amikor Hitler meglátogatja Mussolinit. Mindenki az eseményre siet, kivéve Antoniettát és Gabrielét, akik a házban maradnak. Dobó Kata elmondta, hogy az általa megformált figura egy hatgyerekes családanya, akinek a férje elmegy a gyerekekkel a felvonulásra, ő pedig az otthoni munkákat végzi és véletlenül találkozik Gabrielével, aki ugyanabban a házban él, csak eddig nem futottak össze.

Egykulonlegesnap1

 

Mint hangsúlyozta: két magányos ember találkozásáról van szó, az egyik a férje által szolgasorba kényszerített háziasszony, a másik pedig egy értelmiségi fiatalember, aki nem ért egyet az éppen kiépülő rendszerrel, látja, hogy hova fog vezetni, magánélete miatt pedig a társadalomból kivetett. ?Ez a nap ? az alatt a pár óra alatt, amíg a többiek a felvonuláson vannak ? kifordítja a sarkából mindkettőjük életét, és más pályára rakja? ? mondta, hozzátéve, hogy a darabban nem a nemek, inkább a lelkek találkozásáról van szó. Egri Kati, aki egy házmestert játszik a darabban, elmondta: az akkori idők igazi házmestertípusáról van szó, aki mindenkiről mindent tud, mindent figyel. Mindenkiről megvan a véleménye, általában rossz véleménye. A negatív dolgokat mondja és veszi észre ? tette hozzá.

 

Az előadás ismertetője szerint az Ettore Scola özvegye, Gigliola Fantoni által írt színpadi változatot régóta játsszák a nyugat-európai színpadokon, többek között Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban. Magyarországon a darab új változatban, Iványi Árpád és Réti Barnabás átdolgozásában látható, akik a történetben elsősorban az univerzális emberi értékekre és problémákra helyezték a hangsúlyt, amelyhez a történelmi kor és a politikai légkör csak hátteret nyújt.

Forrás: MTI

Fotó: Egy különleges nap Facebook-oldala

A rovat további cikkei