A Bartók Béla útról a Hegyvidékre költözik az első budapesti irodalmi közösség.

A 2010 novemberében alapított, budapesti székhelyű irodalmi műhely, a Juhász Anna Irodalmi Szalon 2024 januárjában új helyszínre költözik. Az irodalmi hagyomány jegyében létrejött közösség célja a kezdetektől a kortárs és hagyományos, klasszikus irodalom szerelmeseinek felolvaszínházzal, beszélgetéssel, zenével - közösségben létezni. A havonta megrendezendő összejövetelek Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser ötlete alapján és házigazdaságával valósulnak meg immár 14 éve. 

„A Szalon minden munkám alapja és egy régi álom megvalósulása: habár költő édesapám révén beleszülettem az irodalomba, mégis mindig hittem, hogy csak akkor lesz ez a világ a sajátom, ha elkezdem a magam történetét írni. Ha az örökségem egy eszköz lesz ahhoz, hogy a kapott gazdagságot megosszam – ahogy Weöres Sándor tanít: a kincseinket szórjuk szét, adjuk át. Ez manifesztálódik 2010 óta a Szalonban, a főváros első irodalmi szalonjában, ami 14. éve működik töretlenül és teltházzal. Minden est, minden év más, és ennek a történetnek korán sincs vége – januártól új helyszínen, kényelmes, felszerelt épületben várjuk régi és új vendégeinket” – mondta el az alapító.

Az Irodalmi Szalon életében ez lesz a harmadik helyszín: kilenc évig a Bartók Béla úti Hadik, majd négy évig az előzőtől pár házra lévő Mitzi Kávéházakban tartotta az alapító, Juhász Anna az irodalmi, összművészeti esteket. A Szalon működött történelmi, majd kortárs kávéházban és fennállásához számos utazás, társintézmény és rendezvény kapcsolódik. 

A sorozat 154. budapesti estjét január 25-én már a Hegyvidéken köszönti a Szalon: a Hegyvidéki Kulturális Szalon nagyterme ad ezentúl helyet a programoknak. Az eseményeken marad a hagyományos kávéházi hangulat, de a helyszín lehetőséget ad a vetítésre, filmek bevonására,  így az új állomás lehetőség a fejlődésre is.