A kisgép a berlini Fliegen im Grenzbereich (Repülés és határvidéke) című kiállításon látható péntektől október végéig. A gatowi repülőtéren található Hadtörténeti Múzeumban rendezett tárlat témája a kémkedés, a repülés és a légi kalandozás a hidegháború korában. A 172 Skyhawk II D–ECJB jelű repülőgépet a Német Technikatörténeti Múzeum adta kölcsön a kiállításra. A gatowi tárlat után a gép raktárba kerül, mivel a kreuzbergi múzeumot átépítik.

Mathias Rust, a fiatal hamburgi hobbipilóta Helsinkiből indulva átrepült a vasfüggöny fölött, és 1987. május 28-án leszállt a moszkvai Vörös tér közelében, ami akkoriban világszenzációnak számított. Az amerikai gyártmányú egymotoros landolása hatástalannak mutatta a szovjet légvédelmet, és több magas rangú katonatiszt elbocsátáshoz vezetett.

Rust maga békemisszióként írta le repülését a bérelt Cessnával.

Illegális határátlépés és a légi közlekedés szabályainak megsértése miatt négy év munkatáborra ítélték. A büntetés letöltését egy moszkvai börtönben kezdte meg, de már a következő év nyarán kegyelmet kapott Andrej Gromikótól, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökétől.

Nyitókép: a Cessna gép a korábbi kiállítóhelyén. A fotó forrása: Wikimedia Commons