Magyarország az európai káosz és forgószél közepette a béke szigetének tűnik, és a polgári kormány célkitűzése, hogy ez így is maradjon – mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Tiszafüreden, a Kiss Pál Múzeum felújított épületében megnyílt Darabos László Helytörténeti és Néprajzi Kiállítás megnyitóján.

441966478_1001627245307404_3298799409521962794_n.jpg
Fotó: Facebook / Hubai Imre

Varga Mihály kijelentette: „A gazdaság szereti a csendet és a nyugalmat, akkor lehet hosszú távon építkezni, és akkor lehetnek merészebb céljaink, ha ezt békés körülmények között tehetjük meg.” Jöhet bármilyen nyomásgyakorlás, pénzügyi zsarolás vagy politikai fenyegetés, a magyar kormány nem fog a hagyományos értékektől elállni, és nem fogja hagyni, hogy a kereszténység, a családi értékek, a nemzeti közösség összetartozása gyengüljön – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Hozzátette: ennek a kiállásnak fontos végvárai az ilyen múzeumok, értékmentő intézmények, amelyek a kormány támogatására a jövőben is számíthatnak.

Megnyitó beszédében Varga Mihály kitért rá: sok ember életének részei a népmesék, amelyekben közös a vándorútra egyedül induló legény, aki végül mindig hazatalál a szülőföldjére. Fontosak a gyökereink, a szülőföldünk; ahhoz, hogy hazataláljunk, szükséges a múlt ismerete. Ha egy népnek elvesszük a múltját, bármit kezdhetünk vele, de most olyan kormánya van Magyarországnak, amely fontosnak tartja, hogy a múlt a mindennapok része legyen – mondta a pénzügyminiszter.

Ahol van élő múlt, ott van élő jövő is – szögezte le Varga Mihály. Kitért arra, hogy Tiszafüred számára a fürdőkultúra fejlesztése is jelentős turisztikai vonzerőt jelent majd. A polgári kormány filozófiája a helyi közösségek megerősítésére épül – hangoztatta a pénzügyminiszter. Hozzáfűzte: különösen fontos a természetes közösségek megerősítése egy olyan korban, amikor „más típusú” közösségeket állítanak középpontba, amikor bizonyos közösségek meggyengülésével „más közösségek kapnak erőre”. „Látjuk, Európában mi folyik, hogyan gyengítik meg a hagyományos értékközösségeket és vallási közösségeket” – jegyezte meg Varga Mihály, leszögezve, a magyar kormány a nemzet „természetes közösségeit” erősíti.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő arról beszélt, Tiszafüred és Tiszaörvény „jó hely, de hozzá is kell tenni, hogy még jobb, még szebb, még élhetőbb legyen; szorgalmas munkával lehet jobbá és szebbé tenni”. Az elmúlt esztendőkben rengeteget fejlődött ez a térség, de a régi hangulata megmaradt, mert az értékeit megőrizték – folytatta a képviselő. Rámutatott, a helytörténeti kiállítás is példa arra, hogyan lehet úgy új funkciót találni egy épületnek, hogy közben „a közösségünket és a településünket is megújítjuk”. A múzeum kormányzati támogatással, összesen 105 millió forintból újult meg.