Az egykor Aquincumban állomásozott római hadsereg hétköznapjait élményszerűen interpretáló, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítóteret adtak át szerdán a BTM Aquincumi Múzeum főépületében.

Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása című projekt beruházásának egyik fő attrakciója az új kiállítótér. A megépült terem három szekcióból áll, amelyek közül az egyik az interaktív technológiát alkalmazó virtuális tárlat otthona lesz, egy teremben a római katonasághoz köthető régészeti leleteket mutatják be az érdeklődőknek, míg a harmadik pedagógiai funkciót fog betölteni.

A látogatóbarát fejlesztés nemcsak hozzáad a múzeum kulturális vonzerejéhez, de a látogatók számára lehetővé teszi azt is, hogy a történelem élővé és megtapasztalhatóvá váljon. A kiállítótér ugyanakkor turisztikai események, konferenciák, illetve iskolai programok ideális helyszíne is lehet.

Budapest Főváros III. Kerülete, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata konzorciumvezetőként a Budapesti Történeti Múzeummal (BTM), a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel (MTÜ), valamint a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt.-vel 2018-ban nyújtott be támogatási kérelmet pályázati felhívásra. A pozitív elbírálás után a projekt támogatási szerződését 2019 októberében kötötték meg.

A két fő beruházási elem a BTM Aquincumi Múzeum Szentendrei úti látványsétányának kialakítása, valamint a múzeumban meglévő kiállítótér továbbfejlesztése, interaktív megoldásokat tartalmazó kiállítás létrehozása. A Szentendrei úti látványsétány kivitelezési munkálatai már befejeződtek, a különleges látványelemekben gazdag létesítmény már látogatható.

A múzeum Szentendrei úti oldalán kialakított új elem akár a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődését is felkeltheti. A látványsétánnyal nem titkolt cél egyúttal a múzeum „kifordítása” a járókelők és az autósok felé, egyfajta kedvcsinálóként a múzeumlátogatáshoz.

A beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap 469,05 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg, Budapest Főváros Önkormányzata és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata további 4–4 millió forinttal járult hozzá a projekthez.

Fotók forrása: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata