A kiszámítható életpálya címmel megszervezett országos rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hangsúlyozta: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség által szervezett konferencia jó példája annak, hogy a szakmai szervezetek a közös cél érdekében együtt gondolkodva keresnek válaszokat a könyvtárügy kiemelt és aktuális kérdéseire, a könyvtári ellátás színvonalának növelésére és a könyvtári szolgáltatások társadalmi hasznosságára. Ennek középpontjában ma a könyvtáros áll.

 

?A kulturális politika célja biztosítani örökségünk megőrzését és azt, hogy mindenki hozzáférjen a kulturális értékekhez. Ehhez egyszerre kell csökkentenünk a fizikai, az intézményi és a mentális hátráltató tényezőket. Az előttünk álló évek egyik kiemelt feladata a kulturális területen dolgozók társadalmi megbecsültségének és elismertségének növelése? ? jelentette ki Cseri Miklós.

 

A könyvtári szolgáltatások a digitális korban új értelmet nyernek, új kihívások elé állítva mind az intézményrendszert, mind pedig az ott dolgozó szakembereket. Ezért a könyvtári rendszernek a társadalmi igényekre azonnali válaszokat adó szolgáltató rendszerré, a könyvtárosnak pedig szakmai ismereteit folyamatosan megújító, információs szakemberré kell válnia.

 

A helyettes államtitkár végezetül elmondta: a 2013-ban és 2014-ben megjelent jogszabályok tartalmazzák a könyvtárak új feladatrendszerét a kistelepülési könyvtári szolgáltató helyektől a közkönyvtárakon és az országos szakkönyvtárakon keresztül egészen a nemzeti könyvtárig. A jogalkotási folyamat 2015-ben is folytatódik. Figyelembe véve az ágazati irányítás elmúlt években végzett koncepcionális rendszer-átalakító munkáját, elmondható, hogy a könyvtárak a következő években új szerepben is megjelennek a kulturális alapszolgáltatások színpadán.