Cikkünkben nyolc olyan könyvet ajánlunk, amely a közelmúltban jelent meg, vagy a tavasz folyamán kerül a boltok polcaira.

 


library_2616960_960_720_600x406.png
Fotó: pixabay

Gyerekeknek:

Vibók Ildi: Sibi

Vibók Ildi elképesztő stílusbravúrral és humorral, saját kislánya bőrébe bújva írta meg nem hétköznapi családjának mulatságos mindennapjait. A különös família és a velük egy fedél alatt élő állatok Igor Lazin rajzain elevenednek meg.

 

?Sári vagyok, de mindenki csak Sibinek hív. Egy dombtetőn lakom a mi kis faházikónkban. A Papi csak úgy hívja ? Noé bárkája, és ezen mindenki mosolyog, kivéve a Papit. Ő komolyan gondolja, mert nem csak mi lakunk itt, hanem egy csomó állat is. A Mami szerint túl sok, a Papi szerint elég, szerintem meg Öcsi szerint még tuti befér néhány.

 

Szerencsére Papi meg Mami elég feledékenyek lesznek, ha meglátnak egy beteg, vagy gazdátlan állatkát, így nem jut eszükbe, hogy kicsi a házunk, és mindig találnak egy kis szabad helyet. Így lett három kutyánk, néhány farkatlan agámánk, verébfiókánk, meg egy ideges szkinkünk, aki igazából egy kékfarkú gyík arany-fekete csíkos pizsamában. Van, aki csak meggyógyulni marad, van, aki örökre beköltözik? ? olvashatjuk a részletet a meséből.

 

Fiataloknak:

Szirmay Ágnes: Szappanopera 2. ? Titkok árnyékában

Szirmay Ágnes nagysikerű tiniregényét, a Szerelemre castingolvát, két éve olvassák kamaszok és sokszor a szüleik is. Most végre itt a folytatás, a Szappanopera 2. ? Titkok árnyékában. A mű még az első kötetnél is izgalmasabb lett, tele váratlan fordulattal. De mitől különleges a sorozat és miért kell mindenképpen elolvasni? Azon túl, hogy egyszerű és szórakoztató olvasmány, a karakterek is szimpatikusak, viccesek, természetesek, a témaválasztás pedig könnyen elragad korosztálytól függetlenül bárkit, hiszen komoly kérdéseket is felvet, mint például, hogy milyen lehet 16 évesen tévésztárrá válni ? olvashatjuk a könyv ajánlójában.

 

A könyv középpontjában a kamaszkor szerelmi hullámai, a média veszélyes világa, a fiatalok naivitása áll. Autogramot osztani, rajongókkal szelfizni, híresnek és népszerűnek lenni. Maga a tökély, ugye? De megtapasztalni a hírnév árnyoldalait már nem olyan szórakoztató: parókában osonni az utcán, jelmezbe bújni, ha moziba megyünk, vagy lépten-nyomon figyelni, hogy ki láthat meg minket olyan tevékenységek közben, melyeket mindenki csinál, de ha mi tesszük, az mégis hírértékű. Hiszen híresek vagyunk...

Családnak és szülőknek:

Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

Az Aki szépen butáskodik egy különleges apanapló ? olvasható a könyv ajánlójában. Mint írják: Varró Dániel költő, műfordító feljegyzéseinek füzére. Egy fiatalember apává válásának pillanatképei. A Nők Lapja olvasói 2011 óta követhetik nyomon a költő apuka tolmácsolásában a három fiú ? Misi, Jancsi és Béni ? kalandos mindennapjait, a gyerekek sziporkázó aranyköpéseit, csibészségeit, csatározásait és megbékéléseit. Varró Dániel humoros és szeretetteli írásaiból kiderül, hogyan váltak egy családdá, és azt is végig kísérhetjük, ahogy egymás megismerése mellett felfedezték a mindannyiunkat összekötő anyanyelvet, annak minden furcsaságával. A hét év alatt született feljegyzésekből készült ez a válogatáskötet.

 

Meseterápia:

Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja ? Meseterápiás esetek

Egy lány hamis online személyiségbe menekül, hogy szeretetet és elfogadást találjon. Börtönbüntetésüket töltő anyák néhány napra találkozhatnak gyermekeikkel, ha vállalják, hogy ugyanannyi idővel meghosszabbodik a büntetésük. Egy férfi a felesége és fiatal szeretője között vergődik, ám képtelen dönteni?

A válság legmélyebb pontján mindannyian úgy döntöttek, hogy a meseterápia segítségével oldják meg helyzetüket. Összesen kilenc történet tárul fel Boldizsár Ildikó legújabb kötetében, mely egyúttal a Metamorphoses Meseterápiás Módszer több mint száz módszertani elemének átfogó ismertetése is, izgalmas és elgondolkodtató élethelyzeteken keresztül. Az eredetileg a német olvasóközönség számára írt mű egyszerre bevezetés a meseterápiába, szintetizáló újragondolása egy közel húszéves praxisnak, s nem utolsósorban hasznos kézikönyv öngyógyító mesés utakhoz is ? olvashatjuk a könyv ajánlójában.

 

?Bízom benne, hogy ez a könyv nemcsak kapaszkodókat és inspiráló ötleteket ad néhány életválság vagy elakadás mesékkel történő megoldásához, hanem abban is segít, hogy a meseterápia iránt érdeklődők megismerhessék a Metamorphoses Meseterápiás Módszer minden elemét. Mert végül is valóban most először található minden lényeges alkotóelem együtt, egy kötetben, méghozzá esettanulmányok kíséretében? ? mondja Boldizsár Ildikó.

Várható megjelenés: 2018. április 16.


Újabb mozaikdarabkák:

Forgách András: Élő kötet nem marad ? Bővített kiadás, új fejezetekkel

1975-ben a BM III/I-es ügyosztályán megnyitják ?PÁPAI-né? beszervezési és munkadossziéját. Fia 2014 márciusában értesül róla. Ennek megrázó dokumentuma ez a könyv. Ítélet nincs.

 

Forgách András regénye első ízben 2015-ben jelent meg. A bővített kiadás új fejezetekkel gazdagodott, amelyek a megrázó családtörténetet újabb mozaikdarabkákkal egészítik ki.
Az Élő kötet nem marad kiadási jogát eddig 14 ország szerezte meg. A 2018 tavaszán angolul No Live Files Remain címmel megjelenő könyvet az angol Simon & Schuster jelölte a Man Booker International-díjra. A kötet megfilmesítésén a Heyday Films és a Film4 dolgozik ? olvashatjuk a könyv ajánlójában.

 

?Vannak dolgok, amiket csak akkor érthetünk meg, ha velünk történnek. Nincs semmi más mód kilesni őket. Csak maga a történés ad felvilágosítást arról, hogy mi is történt valójában. Lehetnek róla elképzeléseink, hogyha elég bátor és vad a fantáziánk, de csak akkor értjük meg, ha ténylegesen megtörténik.?

 


Vers:

Fehér Renátó: Holtidény

Fehér Renátó új könyve az idő és az emlékezet motívumai köré szerveződik ? olvashatjuk a könyv ajánlójában. Mint írják: az emlékezés ideje és az idő emlékezete is belefér a Holtidény metaforavilágába. Mintha a kötet terei is az időben lennének ? Terminál, ahogy az egyik vers címe is mutatja. A múlt azonban nem befejezett, hanem folyamatos. Mintha egyszerre lenne a határsáv egyik oldalán a múlt, a másikon pedig a jelen ideje. Fehér finoman stilizált versmondatai is ezt érzékeltetik, egy szórend cseréjével, egy szintagma megfordításával kilép a közlés az eredeti medréből, és máshová kerül a hangsúly. Könyvében külön búvópatakot képez az ismétlésalakzatok nagyszerű alkalmazása. Halkan radikális líráját az első kötet (Garázsmenet) után a kritika a közéleti líra és a nemzedéki irodalom újabb hullámához sorolta. A Holtidény nem az így-jöttem költészete, sokkal inkább a hol-vagyok lírája.

Várható megjelenés: 2018. április

Cikkek:

Esterházy Péter (1950?2016): Az olvasó országa

Írások a közelmúlt és a jelen Magyarországáról

Esterházy Péter cikkeiből tizenöt év után jelenik meg újabb kötet, Az olvasó országa. A 2003 és 2016 között keletkezett írások a közelmúlt és a jelen Magyarországáról szólnak, akár a szigorú figyelem soha nem leegyszerűsítő élével, akár az öröm összetéveszthetetlenül finom sokrétűségével; szellemmel és eleganciával. Publicisztikák, esszék, jegyzetek, beszédek: Esterházy jellegzetes műfajai hétköznapjainkról és ünnepeinkről adnak hírt ? és arról, hogy e kettő mindig és mindenekelőtt: munka ? olvashatjuk a könyv ajánlójában.

Várható megjelenés: 2018. április

 


blur_1869579_960_720_600x398.png
Fotó: pixabay


Különleges városnapló:

Krasznahorkai László: A Manhattan-terv

Ornan Rotem fényképeivel

Krasznahorkai László még soha nem engedte közel saját személyéhez az olvasót. New Yorkban azonban útja Herman Melville útját keresztezte, és benne olyan alkotóra talált, akinek sorsát csak akkor érthette meg, ha a sajátjáról is nyilatkozik. Felkereste a Moby Dick írójának lakóhelyeit, elkezdte követni mindennapi útvonalait, elmerült életrajzában, hogy végül szembesüljön a drámai ténnyel, Melville mérhetetlen magányával és őrületével.

Krasznahorkai László új könyve azokról a véletlenekről és elrendeltetésekről beszél, melyek az embert ? ebben az esetben éppen őt ? egy létfontosságú döntésig elvezetik. Műve térkép, terek és képek dialógusa, ahol a vallomás radikálisan nyílt szövegét képek ellensúlyozzák, Ornan Rotem intenzív fényképei, amelyek az író New York-i életét és nyomozásának különböző állomásait rögzítik. A Manhattan-terv minden személyes vonatkozása mellett városnapló is. Benne a világ talán legizgalmasabb metropoliszában vagyunk, rejtélyes összefüggések labirintusában, ahonnan a kiutat épp az mutatja meg, akitől a legkevésbé várnánk: a szerző az, maga Krasznahorkai, egy új mű bejelentésével.

Várható megjelenés: 2018. április

 

 

Összeállította: Wéber Anikó