Snetberger_Ferenc

Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. A művész 1987-ben Dés Lászlóval és Horváth Kornéllal megalakította a Trio Stendhal nevű együttest, mellyel országosan is ismertté vált. A különleges összetételű, kamarazenét játszó zenekar rendkívüli népszerűségre tett szert, lemezeiket az egész világon terjesztették. Koncertkörutakat tettek Ausztriában, Olaszországban és Spanyolországban, felléptek Európa számos országában és Indiában.

Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában és az USA-ban. Snétberger 1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta In Memory of my People (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, melyet népének ajánlott. A darab, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. Kamarazenekari kísérettel maga a komponista mutatta be Magyarországon, Olaszországban és Németországban, valamint 2007-ben a Nemzetközi Holokauszt-emléknap alkalmából az Egyesült Nemzetek New York-i székházában.

Snétberger írt kísérőzenét filmhez és színdarabhoz. Többek között David Friedman, Dhafer Youssef, James Moody, Trilok Gurtu, Pandit Hariprasad Chaurasia és Bobby McFerrin partnereként is színpadra lépett.

Snétberger 2004-ben új triót alapított a legendás norvég bőgőssel, Arild Andersennel és a Norvégiában élő olasz származású, dobokon és ütőhangszereken játszó művésszel, Paolo Vinacciával. A három zenész természetes könnyedséggel kombinálja a legkiválóbb válogatott műveket, a technikai tudást, az improvizációs energiát és a zenei fantáziát. Nomad című albumuk 2005 őszén jelent meg, és lelkes fogadtatásra talált mind a közönség, mind a sajtó körében.

Ugyanebben az évben lépett fel először Bobby McFerrinnel a Veszprémi ünnepi játékokon. A koncert megtekinthető Snétberger DVD-jén (Snétberger live Veszprémben, szóló, duett Bobby McFerrinnel és a NOMAD trió). A művészt 2007 nyarán Bobby McFerrin közös németországi és spanyolországi koncertsorozatra hívta.

Harmonikus közös munkájuk Markus Stockhausennel 1999-ben kezdődött, amikor a Landscapes című szerzeményt vették fel Snétberger For My People CD-jére. A gitárra és trombitára írt három darabban a két zenész azonnal megtalálja a közös nyelvet, és elképesztő bizonyítékát nyújtják közös tudásuknak.

Snétberger Ferenc ? Mészáros Zoltán mellett ? a Tehetségközpont megálmodója és életrehívója. Salgótarjánban született hétgyermekes roma családban. Ma Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész, zeneszerző, az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz- és világzenei előadó. Elnyerte a Magyar Tehetség Nagykövete címet, ugyanakkor a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje. A Snétberger Zenei Tehetség Központ zenei és művészeti igazgatója, aki az oktatási modellt berlini tanári tapasztalatira építve, számos szakember és művész bevonásával dolgozta ki.