fbpx

Új otthonban kezdi a következő évadot a Szent István Filharmonikusok

Négy bérlettel és az Óbudai Társaskörben új kamarazenei sorozattal várja a közönséget a 2023/2024-es évadban a Szent István Filharmonikusok. Az együttesnek az újjáépített Szent István Zeneház ad otthont.

A Záborszky József alapította zenekar, amely jövőre ünnepli alapításának 70. évfordulóját, idén szeptemberben másfél év után költözött vissza a megújult Szent István Király Zeneművészti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Columbus utcai épületébe, amely a Szent István Filharmonikusok otthona is egyben.

Záborszky Kálmán, a zenekar ügyvezető igazgatója, vezető karmestere, művészeti vezetője a szerdai épületbejárással egybekötött sajtóeseményen arról beszélt, hogy az állami státusznak és az épület felújításnak köszönhetően új korszak kezdődik az életükben, méltó körülmények között, korszerű próba- és hangversenytermekben dolgozhatnak. A Szent István Filharmonikusok a Stephanus bérlettel a Müpában, a Téli bérlettel a Pesti Vigadóban, a Gaudeamus bérlettel a Zeneakadémián várja a közönséget. A Magyar Művészeti Akadémiával közös rendezésű, gyermekes családokat megszólító Pastorale-sorozatnak, amelynek állandó vendégszereplői a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói, tavasszal négy hétvégén szintén a Vigadó ad otthont.

Mint mondta, a Müpában hallható sorozat, a Stephanus bérlet első programja október 28-án lesz Forradalmár alkotók címmel. A forradalmár költő, Petőfi Sándor alakját és költeményeit idézik fel a koncert első felének kortárs bemutatói. Elhangzanak Dubrovay László és Dragony Tímea művei, akinek Csillagsugár című darabja ősbemutató lesz. A szünet után a görög komponista, Mikisz Theodorakisz alkotásai szólalnak meg.

December 2-án szintén a Müpában a Haydneum támogatásával hallhatják az érdeklődők Haydn Az évszakok című darabját Vashegyi György vezényletével, Szutrély Katalin, Komáromi Márton, Melkovics Zoltán és a Purcell Kórus közreműködésével. A Vigadóban január 21-én lesz a Téli bérlet első koncertje, amelynek főszereplője Geszthy Veronika énekművész. Mozart, Dvořák, Gounod, Puccini és Lehár művei szólalnak meg. Az est közreműködője lesz a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Makovecz Pál, aki mandolinon fog játszani.

Az igazgató a programok közül kiemelte a Gaudeamus sorozat harmadik, februári hangversenyét a Zeneakadémián, ahol Baráti Kristóf hegedűjátéka mellett karmesteri kvalitásait is megismerheti a közönség. A művész Csajkovszkij, Ravel és Prokofjev műveit fogja tolmácsolni. A Stephanus bérlet negyedik koncertjén áprilisban a Müpában Jurij Szimonov vezényli Wagner Parsifalját, Saint-Saëns a-moll gordonkaversenyét és Prokofjev Alekszandr Nyevszkij című kantátáját. Az esten a Bécsi Szimfonikusok cselló szólamvezetője, Temesvári Bence mellett Schöck Atala énekművész, valamint a Szent István Király Oratóriumkórus és a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Női- és Férfikara is közreműködik.

Az Óbudai Társaskörben a zenészek szólistaként vesznek részt a kamarazenei esteken, amelyeket színművészek zenetörténeti korok, zeneszerzők bemutatásával kísérnek. A darabokat az együttes zenészei választották ki, a műsor szerkesztésére Murvai Bőke Gabriella zenetörténészt kérték fel. Szeptember 30-án hallható a sorozat első produkciója, amelynek címe Amerikai álom, vendégművésze Udvaros Dorottya.

Makovecz Pál igazgató a felújítás folyamatát ismertette. A Szent István Zeneház elnevezés kifejezi a zenekar és az iskola egységét – mondta, hozzátéve: az iskola és a zenekar szeptember elsején térhetett vissza otthonába, amely eszközökkel együtt összesen csaknem ötmilliárd forintos beruházással újult meg.

Csernyus Lőrinc építész szerint az újjáépítés részeként teljes energetikai felújítás, akadálymentesítés mellett egy új szint tervei is elkészültek, amely magába foglal két további nagy próbatermet, könyvtárat, számos tantermet, valamint több mint egy tucat gyakorlótermet és a próbatermek felett egy tetőkertet is. A diákokat minden emeleten közösségi tér, bővített földszinti aula várja, továbbá új bútorok és a kert rendezése is belefért a költségvetésbe. Az udvarra üvegfödémet terveztek, az épület új bejáratot kapott, és az iskola előtt is közösségi tér épült a diákok számára.

Fotók: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

A rovat további cikkei