Példátlan összefogást szorgalmaz új pályázatával a Nemzeti Filmintézet.

1,3 milliárd forint támogatást fordít a
Nemzeti Filmintézet arra, hogy nyáron a színházak a filmesekkel összefogva
tévéfilmeket forgassanak. Az első erre irányuló pályázat meghirdetésével az NFI
célja, hogy a rendkívüli együttműködésekből izgalmas, példátlan „crossover”
művek szülessenek, és ezzel mielőbb munkát biztosítson a színházi és filmes
alkotóknak és szakembereknek is, hathatósan élénkítve a kulturális szektor
újraindulását.

Korábban sosem látott pályázati
lehetőséget kínál a Nemzeti Filmintézet (NFI) a színházak, alkotó- és
szolgáltató közösségeik támogatására a filmgyártók bevonásával. Az egyedi pályázati
eljárásban mostantól kifejezetten a színházak által vagy közreműködésükkel
készülő alkotásokkal is lehet pályázni.

„Számtalan kiváló tehetségű előadóművész, alkotóközösség és szakember dolgozik a színházakban országszerte, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is. A koronavírus-járvány következményeinek enyhítése érdekében fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat, beleértve a szakembergárdát is. Meggyőződésem, hogy izgalmas és meglepő művek fognak születni, melyeken keresztül új értékeket és tehetségeket fedezhetnek fel majd a nézők. A sikeres produkciók a színházak és a filmesek együttműködésének új fejezetét nyithatják meg” – hangsúlyozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke.

Kifejezetten színpadon kívül forgatandó filmalkotástervekkel lehet jelentkezni június közepétől. Színházi előadások rögzítésére és közvetítésére nem nyújtható be pályázat, ugyanakkor repertoáron vagy műsoron lévő előadásokat át lehet dolgozni mozgóképre. Filmtervenként maximum 100 millió forint gyártási támogatás igényelhető, a pályázatokat az NFI Televíziós Döntőbizottsága bírálja el.

Az új pályázati lehetőségre a Nemzeti Kulturális Tanács által kidolgozott mentőcsomagból 1 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet az NFI támogatási keretéből további 300 millió forinttal egészít ki. A színházak tévéfilmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhatnak; a résztvevő filmgyártók vállalják, hogy tevékenységüket nonprofit jelleggel végzik és fiatal producereiknek adnak lehetőséget.

Bővebben a pályázatról itt lehet tájékozódni.

Nyitókép: Csiky Gergely Színház, Kaposvár. Forrás: Facebook