A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát, a Versmaratont. Ennek keretében elindul a Szaval a suli és a HangHordozók versenye.

A HangHordozók programja során a megzenésített verseket előadó szólisták és zenekarok versenyeznek. Az elmúlt években kétszáznál is több kortárs verset zenésítettek meg a pályázók, amelyek közül többet rádiókban is játszottak. A résztvevők Az év versei 2022 kötetből válogathatnak műveket. A legjobb pályázókat a zsűri élőben is meghallgatja a döntőben, közönség előtt. A zsűri tagjai: Bonyár Judit (NeoFolk), Csík János (Csík zenekar), Eredics Gábor (népzenész), Likó Marcell (Vad Fruttik) és Váczi Eszter (Váczi Eszter & Quartet).

A Szaval a suli! pályázat célja, hogy közép- és általános iskolai tanulók csoportosan szavaljanak kortárs verseket. Egy legalább 5 fős (felső korlát nincs) osztály/csapat együttesen Az év versei 2022 kötetből kiválasztott verset szavalhatja, amelyet videó formátumban kell beküldeniük a szakmai zsűrinek. A nyertesek meghívást kapnak az Ünnepi Könyvhét színpadára, ahol előadhatják a nyertes produkciót. A zsűri tagjai: Erős Kinga író, kritikus, Horváth Szilárd szerkesztő, műsorvezető, Stifner Gábor kulturális újságíró, Csőre Gábor színművész és Zsille Gábor költő, műfordító.

A Versmaratont idén is a magyar költészet napján, április 11-én rendezik meg a szervezők a Márványteremben. A Versmaratonon rekord számú, 69 költő vesz részt, így például Géczi János, Vörös István, Zalán Tibor és Kemény István is.

Nyitókép: Kürti László költő felolvas a 11. Kárpát-medencei Versmaratonon Budapesten. Fotó: Mónus Márton / MTI