fbpx

Új sorozatot indít a Danubia Zenekar a BMC-ben

A Danubia Zenekar által életre hívott rendhagyó koncertsorozat egészen új oldalról mutatja be Bartók Béla munkásságát, sokoldalúságát. A három alkalomból álló sorozaton Bartók három lelki aspektusa kerül fókuszba: a férfi, a női és a nemek feletti, angyali princípium – a sorozat részei is ezeket a címeket kapták.

Az elhangzó művek értelmezéséhez Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus, az est házigazdájának lebilincselő történetei adnak útmutatást a közönségnek a Budapest Music Centerben.

A koncerteken a szerző zenekari művei mellett ismert és kevésbé ismert kamaraművek is elhangzanak olyan művészek részvételével, mint Balogh Ádám (zongora), a Szent Efrém Férfikar, Szokolay Ádám (zongora), Schöck Atala (mezzoszoprán), Bodor János (hegedű) és a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara. Vendégük lesz a színpadon két ifjú hegedűs szólista, Berec Laura és Kelemen Gáspár. A sorozat nyitóestjét Dobszay-Meskó Ilona, a további esteket Szabó Soma, valamint a zenekar művészeti vezetője, Hámori Máté vezényli.

A sorozat nyitókoncertje február 4-én és 5-én a férfiasságról, a férfilélekről szól: Balogh Ádám Bartók zongoraműveiből ad ízelítőt, a Szent Efrém Férfikar a ritkán hallható Bartók-férfikarok világát mutatja be, a koncert leírásában szereplő női lélekrészként, Animaként pedig Dobszay-Meskó Ilona karmester mozgatja a zenekart. 

A március 4-i és 5-i koncerten a női lélek kerül előtérbe. Bartók 44 duóiból a két ifjú hegedűtehetségtől, Berec Laurától és Kelemen Gáspártól hallhatunk válogatást, a 27 női és egyneműkarból a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara ad elő, valamint Schöck Atala (mezzoszoprán) és Szokolay Ádám (zongora) előadásában elhangzik az Öt dal Ady Endre szövegeire Szabó Soma vezényletével. Hogyan szerelmes a férfi és hogyan szeret a nő? Főhősünk egyik központi témája volt ez, ami nem csupán halkan, de fehéren izzó magánéletéből és a központi műből, A kékszakállúból derül ki, hanem sok egyéb, énekhangra írt alkotásból is, mint ahogy nagy zeneszerzőnk szinte minden zenéjét áthatja a szemérmes érzékiség.

A Bartók-portrésorozat harmadik részeként április 8-án és 9-én a nemek feletti angyal köré építette műsorát a zenekar. A Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára mellett elhangzik Bartók I. hegedűversenye Bodor János hegedűművész közreműködésével.

Nyitókép forrása: az Óbudai Danubia Zenekar Facebook-oldala

A rovat további cikkei