A Nemzet Művésze díj Bizottság 2020-ban tizenegy művésznek ítélte meg a Nemzet Művésze díjat.

Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a Nemzet Művésze díjat, amely a legrangosabb hazai művészeti elismerés, és amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a díj Bizottsága. A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek. A díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület „születésnapján”, november 5-én adják át.

A Nemzet
Művésze díj Bizottság 2020-ban tizenegy művésznek ítélte meg a Nemzet Művésze
díjat:

Nagy Ervin építőművész – Építőművészet díjkategóriában
Dárday István filmrendező – Filmművészet díjkategóriában
Hildebrand István operatőr – Filmművészet díjkategóriában
Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátor – Iparművészet díjkategóriában
Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendező – Irodalom díjkategóriában
Szakonyi Károly író – Irodalom díjkategóriában
Farkas Ádám szobrászművész – Képzőművészet díjkategóriában
Földi Péter festőművész – Képzőművészet díjkategóriában
Kovács Miklós kékfestő mester – Népművészet díjkategóriában
Ránki Dezső zongoraművész – Zeneművészet díjkategóriában
Soproni József zeneszerző – Zeneművészet díjkategóriában

2020-ban a
Nemzet Művésze díj Bizottság tagjai:

Ferencz István bizottsági elnök, belsőépítész, építőművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja; Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke; Eperjes Károly színművész, az MMA levelező tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Buda Ferenc költő, műfordító, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Finta József építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Gyulai Líviusz grafikus, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Kiss János balettművész, az MMA levelező tagja; Korniss Péter fotóművész, a Nemzet Művésze; Kubik Anna  színművész, az MMA rendes tagja; Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja; Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a Nemzet Művésze.

A 2020. november 5-re tervezett, VII. Nemzet Művésze díjátadó ünnepséget a járványügyi helyzet alakulására tekintettel a Magyar Művészeti Akadémia elhalasztotta. Az ünnepséget egy későbbi alkalommal – amikor az egészségügyi helyzet lehetővé teszi – méltó körülmények között rendezzük meg.

Nyitókép: Balról, Ránki Dezső fotó: Csibi Szilvia/Művészetek palotája, Szakonyi Károly fotó: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert, Bereményi Géza fotó: Thália Színház