A Trafó Kortárs Művészetek Háza 2019/2020-as szezonjában minden műfajban – színház, tánc, zene, újcirkusz – kínál újdonságot, de több olyan produkció is érkezik, amelyek átlépik a műfaji határokat.

Szeptember 15-én, a STEREO AKT Tisztasági festés című előadásával elkezdődött a Trafó Kortárs Művészetek Házának új évada, melynek programját idén is egy közös főzéssel egybekötött gasztro-sajtóeseményen ismertették. Mint azt Barda Beáta ügyvezető igazgató elmondta: minden eddiginél izgalmasabb, erősebb és sokszínűbb programmal várják a közönséget.

Jelenleg is tartanak a Trafó átépítési munkálatai. A kibővített közönségforgalmi részek kényelmesebb, szebb és otthonosabb környezetet biztosítanak majd a nézők fogadására. A környezettudatosság jegyében korszerűsítik a ház fűtésrendszerét is. Az utcakapcsolatos kávézó és az új terek novemberre készülnek el, addig is a felújított épületrészekben várják a közönséget.

A Trafó a 22. évadban is változatos, minőségi programot kínál, a magyar és külföldi kortárs szcéna legjobbjait, a nyitottság, az értékközvetítés és a közös gondolkodás jegyében. Kiemelt esemény lesz szeptember végén a Close Reading sorozat, ahol három külföldi monodráma fontos közéleti, gazdasági, politikai kérdésekre irányítja a figyelmet.

Mi közünk a rizsfőzőjével beszélgető dél-koreai fiúhoz, a brazil „vörösiszap” katasztrófához vagy a náci karlendítés politikai kultúrtörténetéhez? A dokumentarista lecture-performansz előadások saját jelenünket veszik górcső alá.

Valós történetet rekonstruál Milo Rau és az International Institute of Political Murder november elején érkező Five Easy Pieces című tabudöntő előadása is, amelyet a genti CAMPO-val hoztak létre. A színházi működésre is reflektáló darabban a belga gyerekgyilkos, Marc Dutroux történetét gyerekszereplők adják elő.

A tánc, a színház, a képző- és hangművészet határmezsgyéjén kalandozó újcirkusz az elmúlt években a Trafó egyik legnépszerűbb műfajává vált. Szeptember 20-án a világ legjobb zsonglőrének tartott Jérôme Thomas Magnétic című előadása nyitja a szezont, majd október 11-én a svájci Dimitri de Perrot érkezik a Myousic című. hangistallációs koncert-színházzal, amelyben a virtuóz jazzdobos, Julian Sartorius közreműködik.

Novemberben jön a belga Alexander Vantournhout Red Haired Men (Vörösek) című, abszurd humorral átszőtt előadása, majd Phia Ménard zsonglőr, performanszművész Immortal Tales című monumentális előadása, amit a híres Documenta fesztiválra készített. A folytatásban lesz török Taldans-vendégjáték, a kiégés jelenségét tematizáló belga újcirkusz, de visszatér a népszerű Compagnie 111 francia társulat is, Aurélie Bory aSH című előadásával, amely Shiva istennő mítosza köré épül, előadója pedig az indiai származású táncos, Shantala Shivalingappa.

A tánc idén is kiemelt jelentőséget kap a Trafó programjában. Október 18-án a világhírű belga koreográfus, Sidi Larbi Cherkaoui Nomad című előadása látható a CAFe Budapesten.

Áprilisban érkezik a londoni DV8 fizikai színház Llyod Newson Enter Achilles című előadásával, amely a 24 évvel ezelőtti sikerprodukció új változata.

Májusban Marie Chouinard a Szólók és duettek című produkcióval tér vissza.

A külföldi sztárok mellett a magyar táncszcéna is képviselteti magát: a Collective Dope október 4-én [D]OPEN your move táncfesztivált szervez, ahol először találkozik az urban dance és a kortárstánc világa. Műsoron marad a 30 éves Közép-Európa Táncszínház dupla estje Mészáros Máté és Anton Lachky koreográfiáival, valamint Hód Adrienn munkái és a Tünet Együttes előadásai, a locarnói és a szarajevói fesztiválokon nemrégiben díjazott Szabó Réka rendezéseivel.

A Duda Éva Társulat november elején meglepetés esttel ünnepli a 10. jubileumát, Frenák Pál társulata pedig decemberben új előadást mutat be.

A Trafó továbbra is helyet ad a hazai független színházi társulatok bemutatóinak, valamint repertoáron tartja a rezidens társulatok – a Dollár Papa Gyermekei, aSTEREO AKT, a TÁP Színház, a Titkos Társulat, a Soharóza és a KV Társulat – előadásait. A 10 éves Proton Színház újra műsorra tűzi Mundruczó Kornél Frankestein-terv, A jég és Látszatélet című rendezéseit.

A Trafóklub első bemutatója október 3-án Gábor Sára Kutyaportéka című, V. TITÁNium Színházi Szemle Trafó-díjas előadása lesz, egy szociológiai kutatáson alapuló etnodráma.

Október 8-án érkezik Horváth Csaba és Dargay Marcell Armel Opera Fesztiválos El valahová című előadása. Novemberben mutatja be itthon a European Freaks részvételi színházi előadását a STEREO AKT. Kárpáti Péter Díszelőadás drámáját decembertől új koncepcióban láthatják a nézők. Januárban Menedék címmel a TÁP Színház készül premierre, Pass Andrea februárban mutatja be a Családi tűzfészek Tarr Béla-film színpadi adaptációját. Májusban a végzős fizikai színházi koreográfus-rendező osztály mutatkozik be. A 2019-es Staféta Pályázat nyertesei közül az évad második felében Kálmán Eszter és Matkó Tamás, Pető Kata és Porogi Dorka, valamint Simkó Beatrix előadásai kerülnek színre, de műsoron maradnak korábbi Stafétás előadások is.

A zenei kínálatot is
az egyediség és sokszínűség jellemzi. A koncertsorozat a hagyományos indiai
zenei esttel indul szeptember 29-én: ritkán hallható rágák csendülnek fel
autentikus zenészek előadásában, multiszenzuális élménnyel. Október elején jön
a 15. UH Feszt kísérleti zenei
fesztivál, majd a hónap végén az Electrify
sorozat
. November 9-én a Ndagga
Rhythm Force
dakari zenekar lép fel, 23-án a magyar Surya Kencana A együttes játszik tradicionális közép-jávai gamelán
zenét. December 7-én elő-születésnapot ünnepel a Mayberian Sanskülotts magyar dreampop zenekar, 27-én koncertet ad
az Ivan & the Parazol, 28-án a Freakin'disco, 29-én pedig a The Qualitons.

A Trafó Galéria szeptember 28-án nyit Mécs Miklós (x4 + fischer Judit + sz.a.f.): Posztadokkapokaliptikus című kiállításával. Ekkor indul a szombat délelőtti új olvasókör sorozat is, amelyben kurátorok és művészek közreműködésével a kiállításokhoz kapcsolódó elméleti és kritikai nézőpontokkal foglalkozhatnak az érdeklődők.

Bővebb információ: www.trafo.hu