Az Együtt a Művészetért Egyesület által szervezett Budapest Art Mentor képzőművészeti program célja, hogy tehetséges, esetenként már a szakma számára ismert képzőművészeti alkotókat támogasson a hazai és a nemzetközi érvényesülés útján. Az egyéves program során a művészeknek lehetőségük van megismerni és a gyakorlatban alkalmazni azokat az eszközöket, amelyek hozzájárulnak saját szakmai karrierjük előrelendítéséhez. A Felfedezők az első évfolyam zárókiállítása, amelyen a végzett kilenc művész alkotásai láthatók Ferenczy Bálint művészettörténész kurátori koncepciója mentén.

 

A nagy korstílusok és ?izmusok?, a dada, a modern, a posztmodern és a konceptuális művészet után ismét az új felfedezések korát éljük. Melyik az a forma és mód, amelyen keresztül a művészek érzéseiket, gondolataikat, felfedezéseiket és rácsodálkozásaikat ki tudják fejezni, be tudják mutatni? Hogyan tudnak eljutni közönségükhöz, miközben új eszközöket, de versenytársakat is kapnak maguk mellé a mesterséges intelligencia, a robotika és a számítástechnika fejlődésével? Szembe kell nézni a kihívással: tökéletes portrét ma már egy gép is tud festeni. Ahogyan a technológia fejlődése hatással van a hétköznapokra, úgy állítja új megméretés elé a képzőművészetet is. Mit jelent napjainkban festőnek, szobrásznak vagy éppen fotográfusnak lenni, léteznek-e szigorúan elkülönített diszciplínák, vagy egyre inkább a művészeti ágak keveredése, az intermedialitás a jellemző?

 

A Felfedezők című kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyek a klasszikus művészeti médiumok kereteit és határait feszegetve többek között a csillagászattal, a látás és az érzékelés kérdéseivel, a tér alakításával vagy a digitális képalkotással és -képzéssel foglalkoznak. Sztefanu Marina az elfeledett Édenkertet rekonstruálja az Ybl Budai Kreatív Ház nagytermében, párba állítva Szakál Éva minden elemében 21. századi, Browser című festménysorozatával. Orbán Előd a klasszikus (kő)szobrászat eszköztárát és megjelenési formáit tágítja, Gaál Kata nagyméretű alkotása pedig tudatosan ötvöz számos technikai megoldást. A kiállítóház pincehelyiségében Mátyási Péter, Ádám Zsófia és Hajas Katinka az emberi percepció szintjeit járja körbe, Horváth Lóczi Judit pedig ? jól ismert geometrikus objektjein túl ? először állítja ki kültéri szobrait.

 

A Felfedezők nemcsak a minket körülvevő, változó világot, de a művészet és a tudomány viszonyát is be kívánja mutatni; Szécsényi-Nagy Loránd installációja az égbolt különböző tudománytörténeti korokon átívelő feltérképezéseinek állít emléket.


yblvizhaz_2157_600x368.png
Ybl Budai Kreatív HázFotó: budaikreativhaz.hu

 

A kiállításon szereplő művészek a Budapest Art Mentor-program első évfolyamának művészei. A mentorprogram célja, hogy tehetséges képzőművészeti alkotóknak adja át azt a tudást, melynek köszönhetően hazai és nemzetközi színtéren egyaránt érvényesülni tudnak. A területükön aktívan és sikeresen dolgozó, professzionális előadók elméleti, de leginkább naprakész gyakorlati tudást adnak át a jelen művészeti világ szervezeteiről, működési struktúráiról, szereplőiről, érvényesülési modelljeiről és a karrierépítés elengedhetetlen eszközeiről. A személyes iránymutatást és a lehetőségek feltérképezését a mentorokkal történő szoros és rendszeres egyéni munka jelenti.

 

?Azt gondolom, mindannyiunk számára nagyon izgalmas volt az első Budapest Art Mentor-tanév, nemcsak a mentoráltak, de mi is sokat tanultunk belőle, izgalmas eszmecserékben vehettünk részt. Mint vezető, folyamatosan keresem az utat mind a program, mind a mentoráltak népszerűsítésére. Ez a tárlat nagyszerű lehetőség arra, hogy a mentoráltjaink és a program sok-sok emberhez eljusson? ? fogalmazott Bérczi Linda, az egyesület elnöke.

 

Az oktatók között van: Vékony Délia (művészettörténész, kurátor), Szép Károly (pályázatíró), Szabó Barnabás (közgazdász), Petrányi Zsolt (művészettörténész, kurátor), Olajos Anna (művészeti tanácsadó), Molnár Annamária (kurátor, galériavezető), Legeza Dénes (szerzői jogász), Juhász Dóra (kommunikációs szakértő), Iski Kocsis Tibor (képzőművész, galéria művészeti vezető), Deák Erika (galéria vezető), Berényi Konrád és Babanics Írisz (online kommunikációs szakemberek), Balogh Máté András (kulturális PR-szakértő)

 

A kiállítás 2018. augusztus 31. és szeptember 23. között látható Budapest új, izgalmas kiállítóterében, az Ybl Budai Kreatív Házban, amely pezsgő kulturális és rendezvényhelyszínként nyitotta meg kapuit 2018 tavaszán.

Nyitvatartás: mindennap 9:00 és 19:00 óra között.