fbpx

Új vezetőt neveztek ki a moszkvai Tretyjakov Képtár élére

Leváltották csütörtökön a moszkvai Tretyjakov Képtár vezetőjét, Zelfira Tregulova nemzetközileg elismert művészettörténész nyolc év után távozik a világhírű galéria igazgatói székéből.

Utódja Jelena Pronyicseva lesz, aki 2020 óta vezette a moszkvai Politechnikai Múzeumot. A 39 éves Pronyicseva a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) végzett, neve művészettörténészi körökben eddig nem volt ismert.

A Kommerszant jelentése szerint az új múzeumigazgató apja Vlagyimir Pronyicsev nyugalmazott hadseregtábornok, az orosz határőrség volt parancsnoka, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori első igazgatóhelyettese.

A Tretyjakov Képtár, amely a szentpétervári Ermitázs mellett a legfontosabb oroszországi képzőművészeti múzeum, nemrég amiatt került az újságok címlapjaira, hogy a kulturális minisztérium utasítására át kellett rendeznie kiállítását a „hagyományos orosz értékekkel” és morális elvekkel összhangban. A tárca azt követően intézkedett, hogy panaszt tett a múzeum egyik látogatója, aki a kiállítás megtekintése során úgy érezte, megsértették a vallását.

Zelfira Tregulova, a moszkvai Állami Tretyjakov Képtár volt igazgatója, Leonyid Brezsnyev és Jekatyerina Alekszejevna Furceva szovjet politikus óriásmozaikja előtt. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A Tretyjakov Képtár távozó, most 67 éves igazgatója a világra nyitott szakember hírében állt, több nagy nemzetközi figyelmet kapó kiállítást vitt el Moszkvába, és az orosz képzőművészetet is bemutatta nyugati kiállítóhelyeken. 2021-ben megszervezte Moszkvában az először Berlinben megrendezett Diversity United című kiállítást, amelyen 34 ország mintegy 90 művésze mutatta be alkotását.

Nyitókép: a  moszkvai Tretyjakov Képtár. Fotó: Shutterstock/roundex

A rovat további cikkei