A francia Alpokban december 16. és 23. között, 15. alkalommal rendezték meg a Les Arcs-i Filmfesztivált. A kizárólag európai filmeknek szentelt seregszemle célja a szakmai résztvevők mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét.

A 11 perces animációs film májusban a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma díjat kapott, júniusban pedig az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is díjazták, Les Arcs-ban 15 másik alkotással versenyzett a rövidfilmes szekcióban.

Az animációs kisfilm a francia Miyu és a magyar Boddah cég gyártásában készült, producerei Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. Az önéletrajzi ihletésű alkotás hangmérnöke Lukács Péter Benjámin volt. A 27 bejutott abba a 15 produkcióból álló mezőnybe is, amelyből az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kiválasztja majd a rövid animációk Oscar-jelöltjeit.

A kétezer méter magasan fekvő francia síparadicsom filmes találkozója az európai független filmművészetet helyezi középpontba, és a műfajok sokszínűségének bemutatására törekszik. Az idén meghívott több mint száz európai szerzői nagyjátékfilm közül számos alkotást itt vetítenek először Franciaországban, még a mozibemutató előtt.

A hivatalos versenyprogramban versenyzett nyolc másik alkotással Reisz Gábor számos fesztiválon díjazott Magyarázat mindenre című filmje (a rendezővel idén februárban beszélgettünk, kritikánk a filmről itt olvasható). A film elnyerte a Cineuropa európai filmes szakmai portál ötezer eurós pénzdíjjal járó különdíját, Adonyi-Walsh Gáspárt pedig a filmben nyújtott alakításáért díjazták. A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat az Aszgar Farhadi Oscar-díjas iráni filmrendező által vezetett öttagú zsűri Marija Kavtaradze litván rendezőnő Slow című filmjének ítélte oda.

A seregszemlén további két magyar filmet is vetítettek: a Jeunesse nevű kategóriába Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét, míg a Műanyag égbolt című, szintén animációs filmet, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotását a Playtime elnevezésű válogatásban mutatták be.

A nyitóképen Buda Anna Flóra az Arany Pálmával. Fotó: EPA / Guillaume Horcajuelo