A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) sikeresen pályázott az Interreg Szlovákia–Magyarország program keretében, a zselízi Esterházy-kastéllyal közösen több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre, amelyből az Európai Fejlesztési Alap több mint másfél millió euróval támogatja a projekt megvalósítását.

esztergomi-varmuzeum.jpg
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A projekt kiemelt célja az esztergomi Vármúzeum fejlesztése, a megromlott állapotú várfal rekonstrukciója szakszerű szigetelés és vízelvezetés megoldásával, valamint a vélhetően Botticelli által festett, Erények freskókkal díszített Studiolo megnyitása és a látogatók számára múzeumi bemutatása. A komplex fejlesztés eredménye lesz egy, a vár 16 helyiségét érintő új, egyórás körtúra is a legújabb 3D-s és virtuális tartalmakat alkalmazó elemekkel, a látogatók igényeit hangsúlyozottan figyelembe vevő tartalmakkal és térkialakítással. A fejlesztés értéke közel egymillió euró.

A projekt másik része a zselízi Esterházy-kastély felújításának folytatása, melynek köszönhetően a helyiségek már teljes körű kulturális és oktatási központként funkcionálhatnak. A támogatásból az Esterházy-kastély délkeleti része is megújulhat, melynek tervezett összköltsége 950 ezer euró, a pályázatból 640 ezer euró fordítható a felújításra.

A projekt keretében a partnerek tágabb együttműködés mellett döntöttek, és partnerként a Szent Jakab-templomot üzemeltető katolikus egyház is részt vesz majd a megvalósításban.

Az együttműködés része az is, hogy a zselízi kastélyban kialakítani kívánt szolgáltatásokért felelős szakembereket a projekt megvalósítása során a Magyar Nemzeti Múzeum képzésben részesíti. A Szent Jakab-templom régészeti feltárását, valamint megnyitását a nagyközönség előtt az MNM és a költségvetés nélküli partnerszervezetek szakemberei fogják végezni. Zselíz Város Önkormányzata a norvég alapos projekt rendezvényeinek lebonyolítása során szerzett tapasztalatait és tudását fogja átadni az MNM-nek a projekt megvalósítása folyamán. A folyamatos kölcsönös tudásmegosztás és kulturális csereprogram biztosítják az épületek hosszú távú fenntartását.

A Magyar Nemzeti Múzeum és Zselíz Város Önkormányzata nem először pályázik közösen: a jelenlegi pályázatot a CoME-in előzte meg, amelyen a kastély a Nemzeti Múzeum egy másik tagintézményével, a Balassa Bálint Múzeummal közösen nyert és valósított meg sikeresen turisztikai fejlesztést.