1940_29_600x253.png
Arezzói Szent Donát csodatevése, 1475?1485 közöttFotó: artribune.com

?Legalább fele részben? a reneszánsz mester festhette a művet, a többi Lorenzo munkája. Azért nem számoltak Leonardóval, mint a festmény készítőjével, mert stílusa akkor még nem volt érett. ?Azt feltételeztük, hogy a Leonardo által készült munkáknak a késői korszakában festett művekkel kell azonosulniuk, azaz a művésznek nem volt korai időszaka. Ez teljesen valószínűtlen? ? mondta Kanter a The Observer című brit vasárnapi lapnak.

A 16,6 x 33,5 centiméteres, 1475 és 1485 között keletkezett festmény a toszkánai Pistoia templomának készült. Szent Donátot ábrázolja, aki segít a hamisan lopással vádolt adószedőnek megtalálni azt a pénzt, amelyet elhunyt felesége korábban elrejtett tartalék gyanánt. A művet Andrea del Verrocchiótól rendelték meg, akinek firenzei műhelyében volt festőinas Leonardo és Lorenzo.


worcester_art_museum_wedding_renn_court_limon_02_696x464_600x400.png
Worcester Art MuseumFotó: artribune.com

?Úgy gondolom, hogy ez Leonardo egy korai műve, mint ahogy van legalább hét festmény a világon, amelyről azt tartják, hogy részben ő festette, amikor Verrocchio műhelyében tanult? ? hangoztatta a főkurátor, aki a baloldali alakot tulajdonítja Lorenzónak, bár a fejet és a testet Leonardo festhette. A másik alak ?teljességgel Leonardo stílusában készült, csakúgy, mint a tájkép?. ?Abból, amit a festőkről jelenleg tudok, világos, hogy egyetlen ilyen szintű művész volt Firenzében, Leonardo? ? magyarázta.

A festményről végzett kiterjedt kutatásokban részt vett a worcesteri múzeum fő művészettörténésze, Rita Albertson és Bruno Mottin, a francia nemzeti múzeumok főkurátora. Albertson elmondta, hogy a festményt 1940-ben kapta a múzeum egy gyűjtemény részeként egy helyi műgyűjtőtől, aki szintén úgy vélte, hogy Leonardo művéről van szó. Bernard Berenson vitatott amerikai művészettörténész volt az többek között, aki Lorenzónak tulajdonította a művet egy fekete-fehér fotó tanulmányozása alapján.

Forrás: MTI