Csaknem ezer madárvédelmi és ismeretterjesztő eszközt helyezett ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tíz olyan hazai településen, amelyek az MME által kiírt Madárbarát település mintaprojektre nyertes pályázatot adtak be.

A felhívásra 53 település pályázott, közülük hirdették ki azt a 10 nyertes települést, amelyeket madárvédelmi, denevérvédelmi eszközökkel, szaktanácsadással és tanösvénnyel látott el az egyesület – közölte az MME szerdán.

A nyertes települések (vagy nagyobb városok esetén településrészek): Lócs, Halastó, Sümegcsehi, Csincse, Pilisborosjenő, Rácalmás, Komárom, Encs, Győr – Ménfőcsanak és Budapest 22. kerülete.

A projekt során 672 darab különböző típusú odút, 10 darab fecskelakótelepet összesen 320 fecskefészekkel, 250 kilogramm méhlegelő magkeveréket és 200 ismertető táblát adtak át a nyertes pályázóknak. Az eszközök szakszerű kihelyezésében az MME helyi csoportjainak önkéntesei segédkeztek.

A mintaprojektben részt vevő települések 5 évig kötelesek karbantartani és ellenőrizni az eszközöket, amelyben az MME munkatársai, a helyi csoportok önkéntesei is segítenek.

Az MME az évtizedek óta futó lakossági Madárbarát kert program sikerére alapozva 2022 májusában hirdetett pályázatot önkormányzatok részére Madárbarát település mintaprojektek megvalósítására, amelyre olyan önkormányzatok pályázhattak, amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek kihelyezve madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek).

Fotó forrása: Shutterstock