A bánsági városban a gyárvárosi lesz a második zsinagóga, melyet az önkormányzat felújít, miután a Várnegyedben lévőt tavaly több mint 40 év után nyitották meg a nagyközönség előtt, és kulturális központként is működik.

A Tion.ro hírportál beszámolója szerint a romos zsinagógát csütörtökön 49 évre vette haszonbérbe az önkormányzat a zsidó hitközségtől, az erre vonatkozó önkormányzati határozatot kedden fogadta el a közgyűlés. A hitközséggel kötött haszonbérleti szerződésben a polgármesteri hivatal kötelezi magát, hogy felújítja a műemléképületet. Először a sürgős állagmegőrzési munkálatokat végzik el, majd helyi és uniós forrásokból a restaurálását is elkezdik. A térség egyik legszebb zsinagógájaként számontartott épületet kulturális és turisztikai célokra hasznosítanák.

Dominic Fritz polgármester csütörtökön a sajtónak úgy fogalmazott: az épület átvételével a temesvári önkormányzat megerősítette kapcsolatát a zsidó közösséggel, az épület felújításával elismerését fejezi ki az építők iránt, akik a többi etnikummal együtt építették Temesvárt. Rámutatott: a segítség nem is jöhetne jobbkor, mint most, amikor a zsidó közösségek világszerte támadások áldozatai. Leszögezte: Temesvár szilárdan kiáll a város és a világ, Izrael zsidósága mellett. Mint fogalmazott, a városvezetés felelőssége nemcsak a falak, az épület megőrzésére korlátozódik, hanem a közös értékek, a toleráns magatartás megőrzésére és az antiszemitizmus elleni határozott kiállásra is kiterjed a jobb együttélés érdekében. Hangsúlyozta: a városvezetés a zsidó hitközséggel és más etnikumokkal közösen dolgozza ki a projektet az épület felújítására és hasznosítására.

Silviu Vexler parlamenti képviselő, a romániai zsidó közösségek vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: fő céljuk, hogy az épület a temesváriakat szolgálja. Hangsúlyozta, hogy az épület megmenekülése a reményt jelenti ezekben a vészterhes napokban.

A gyárvárosi zsinagóga 1897 és 1899 között épült Baumhorn Lipót tervei alapján eklektikus stílusban, neomór, gótikus és neoreneszánsz elemekkel. A zsidó közösség megfogyatkozásával lakat került rá, közel 50 éve nem használják.

Szeptemberben ismeretlenek antiszemita feliratokat festettek az épületre, a rendőrség bűnvádi eljárást indított az ügyben. Temesvár öt zsinagógája közül jelenleg egyet használnak vallási célokra, a tavaly átadott várnegyedi zsinagógát, mely kulturális rendezvényeknek is helyet ad.

A legutóbbi, 2021-es népszámláláson a 250 ezer lakosú Temesváron 111 ember vallotta magát zsidó nemzetiségűnek.

Fotó forrása: Wikipédia