Kiss János részletezte: Prokofjev zenéjével és Vámos György koreográfiájával állítják színpadra Shakespeare Rómeó és Júlia című darabját. Az örök történetet újragondolt változatban mutatják be október 8-án, korban a 20. század elejére áthelyezve, két maffiacsalád ellentéteit ábrázolva. Vámos György koreografálta korábban a Győri Balett Szentivánéji álom és a Carmina Burana című előadásait is.

Az Audi Arénában december 10-én mutatják be Csajkovszkij Diótörő című darabját, tavasszal pedig a felújított Vaskakas című darabot. Ez utóbbi a győri Vaskakas-legendával ismerteti meg a nézőket. A legenda szerint a Dunakapu térre 1594-ben állítottak egy vaskakast a törökök, amikor elfoglalták a várost. Négy évvel később pedig ez segített a visszafoglalásban.

13567415_1755770331302357_7162316391632336880_n
Fotó: Győri Balett Facebook-oldala

Műsoron marad az idei évadban a Ne bánts!, a Carmina Burana és a Bolero című darabok, a gyermekműsorok közül pedig a Szegény Dzsoni és Árnika címűt láthatja majd a közönség.

A társulat vezetője elmondta: szeptember 2-án és 3-án a berlini Admiral Palace-ban lépnek fel elsőkét külföldön, Vladimir Malakov meghívására, ahol a Moszkvai Nagyszínház, a szentpétervári Mariinszkij Színház, a Miami Balett és a Tokio Balett társulatai mellett lépnek színpadra. Ezen kívül Németországban másutt, Olaszországban és Oroszországban is fellépnek majd az idei évadban. Itthon szeptember 24-én a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra utaznak, de többször adnak műsort a fővárosban is.

Kiss János beszélt arról is, hogy Velekei László művészeti vezető készít egy koreográfiát a Miskolci Balett és a GG Tánc Eger számára, emellett készülnek a jövő évi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra is, amelynek a megnyitóján szerepelnek majd.

A Győri Balett társulatának egy új tagja lesz idén, Laura Fernandez spanyol táncművész ? közölte a győri társulatot 25. éve irányító Kiss János.

Forrás: MTI