Újjáépült és vasárnap újra megnyílt a nagyközönség előtt a brazíliai Sao Paulóban a portugál nyelv múzeuma, amely 2015 decemberében pusztult el egy tűzvészben.

A Museu da Língua Portuguesa, amely egy 1901-ben, a brit vasútállomások stílusában épült egykori pályaudvaron kapott helyet, a dél-amerikai ország egyik leglátogatottabb múzeuma volt.

A világon egyedülálló intézményben nem voltak sem könyvek, sem tablók, a látogatók főleg interaktív képernyők segítségével ismerkedhettek meg a portugál nyelvvel és annak indián és afrikai elemekkel kevert brazíliai változatával, játszhattak a szavakkal, akár saját kifejezéseket is kreálhattak.

A 85,5 millió realból (5 milliárd forint) újjáépült intézmény szombati felavatásán jelen volt több külföldi vezető a portugál ajkú világból, így Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök, Jorge Carlos Fonseca, a Zöld-foki szigetek államfője és Jomo Francisco Fortunato angolai kulturális miniszter. A portugál elnök ünnepnek nevezte az eseményt a közös nyelv jövője szempontjából. A világon 260 millió ember beszéli a portugált.

Az épület annak idején teljesen leégett, a lángokkal vívott küzdelemben egy tűzoltó életét vesztette. Egy tavalyi vizsgálat a világítási rendszer hibájában találta meg a katasztrófa okát. A múzeum kurátora 2015-ben igazi tragédiának nevezte az intézmény elpusztulását, mert – mint mondta – az valami teljesen új létrehozására irányuló sokévi munka gyümölcse volt.

Sao Paulo állam kormányzója a tűz után azt ígérte, hogy késedelem nélkül újjáépítik a brazil nép lelkét kifejező múzeumot. Mivel a múzeum teljesen anyagát elmentették digitálisan, a helyreállítás tartalmilag nem jelentett problémát.

Fotó: Secretaria de Cultura e Economia Criativa do Estado de São Paulo/Joca Duarte. Forrás: a múzeum Facebook-oldala