Az idei turisztikai szezonra számtalan eseményt terveztek, ezzel is megkezdve a felkészülést 2023-ra. Sajnos az élet közbeszólt, de köszönhetően a térség aktív programszervezőinek a régió és a város EKF-es eseményei nagyrészt megvalósulhatnak.

A Veszprém-Balaton Filmpiknikre több ezer embert várnak a szervezők. A hangulatos szabadtéri és városi helyszínekkel szeretnének kellőképpen izgalmas közeget teremteni annak érdekében, hogy a magyar filmek és a közönség a járvány után újra egymásra találhasson, éppen ezért a vetítések ingyenesek lesznek. Az ország legújabb filmes eseményén szeptember 3. és 5. között a Magyar Mozgókép Szemle díjazottjait nézhetjük majd meg, de részt vehetünk közönségtalálkozókon is az alkotókkal és szereplőkkel.

A Veszprémi Utcazene Fesztivált, a megszokott júliusi időpont helyett augusztus 26. és 29 között szervezik majd meg. Az Utcazene minden évben a veszprémi nyár egyik csúcspontja, ahol tömegek árasztják el az utcákat, hogy megnézzék a világ minden tájáról idecsábított zenészeket. A fesztivál fő koncepciója ugyanis az, hogy világsztárok tehetségével és zenei tudásával megáldott utcai produkciókat mutat be különösebb stílusbéli megkötések nélkül, így gyakorlatilag garantált, hogy a vendégek új kedvencekkel távoznak majd a városból. A nemzetközi utcazene sztárok esti fellépéseit a délutáni műsorsávban a magyar tehetségek versenye előzi meg, hiszen a fesztivál egyben tehetségkutató is.

A Rozé, Rizling és Jazz Napokat idén 10. alkalommal, szintén új időpontban rendezik meg augusztus 16. és 23. között a veszprémi Óváros téren. A VeszprémFest kísérőrendezvényeként induló eseményen a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, a hazai jazz élet és a jazzel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók.

A Kőfesztet tavaly még csak Kővágóörsön szervezték meg, de 2020-tól hat másik Káli-medencebéli falu is csatlakozott. A falvakon átívelő programok tematikában és időrendben is egymásra épülnek majd az augusztus 27. és 29. között látogatható fesztiválon. Az összművészeti eseményen a folklór a főszereplő, de az érdeklődők bőven találnak, könnyűzenei, színházi és irodalmi programokat is.

A Zene Világnapján, október 1-én Veszprém zenei együtteseinek közös hangversenye idén 14. alkalommal lesz megrendezve a Lovassy László Gimnáziumban, Veszprém Város Vegyeskara és Rózsa Mária Alapítvány szervezésében.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió kulturális kínálata tradicionálisan gazdag, így az Európa Kulturális Fővárosa program szervezőinek sok más eseménnyel is lehetősége nyílik a közös munkára. A nyár végén és ősszel együttműködnek majd az Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztivállal, a TÁNC Fesztiváljával, a Salvatore Quasimodo Költőfesztivállal és a Music Hungary Konferenciával is.

Elkészült az EKF új weboldala, amit a veszprembalaton2023.hu címen érhetnek el az érdeklődők, ahol a program fejlesztéseiről, eseményeiről, civil és önkéntes aktivitásairól tájékozódhatnak.