DSC_5911_Copy

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki a magyar kultúra egyik nagy ünnepének nevezte a Budapesti Tavaszi Fesztivált. Mint elmondta: a külföldi elemzők is az egyik legkiemelkedőbb összművészeti fesztiválként tartják számon. Az államtitkár hangsúlyozta: most különösen szerencsés az együttállás, hiszen Liszt Ferenc mellett a Bartók-év keretében az idén 135. éve született Bartók Béla munkássága is kiemelt helyet kap a programban. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma egymilliárd 350 millió forinttal támogatta.

DSC_5943_Copy

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes szerint már mindannyian a szívünkbe és az eszünkbe véstük ezt a fesztivált. ?Ahogy a természet tavasszal megújul, nekünk is szükségünk van a szellemi felfrissülésre? ? fogalmazott. Az esemény valóban összművészeti, hiszen programjaiban egyaránt szerepel komolyzene, opera, dzsessz, könnyűzene, színház, táncszínház és képzőművészet is ? ismertette. A főpolgármester-helyettes rámutatott, hogy fontos a fiatalok megszólítása is, hogy ne csak a 36. megnyitó, hanem az 50. és a többi is ünnep lehessen. Emellett egy újdonságról is beszámolt: Fel a fejjel, Budapest! címmel sorozat indul a főváros építészeti értékeinek felfedezésére. Az első alkalommal a szecesszió lesz a fókuszban ? árulta el, hozzátéve: így egy kicsit a fővárosiak is turisták lehetnek.

DSC_5968_Copy

A kultúra embereket, városokat és országokat köt össze ? mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki megköszönte a szervezés lehetőségét és a támogatók bizalmát, amely lehetővé tette a legkiválóbb művészek felkérését.

DSC_5864_Copy

A megnyitón egy sztárvendég lepte meg a közönséget: Ramón Vargas mexikói operaénekes próbáit megszakítva érkezett a sajtótájékoztatóra. Gratulált Magyarország gazdag zenei kínálatához és elmesélte, hogy a konzervatóriumban, ahol tanult, ott áll Liszt Ferenc szobra. A művész, aki fellép Mozart Idomeneójában, egy kis ízelítőt is adott a közönségnek műsorából.

Végh Nóra

Fotó: Csákvári Zsigmond