2023. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnep ismét megnyitja kapuit a nagycenki Széchenyi-kastély parkja.

A kastély épületegyüttese az év második felében lesz ismételten látogatható a nagyközönség számára. A megújult, március 15-én ingyenesen látogatható angolkert új élményekkel várja a parklátogatókat. A természeti kincsek mellett a családok számára egy újonnan kialakított játszótér teszi még kellemesebbé a parkban eltöltött időt. A tematikus játszótér Széchenyi Istvánhoz kötődő elemekből épül fel: megjelenik a Lánchíd, a lovaglás és a selyemhernyó-tenyésztés is – mászókák, hinták és csúszda formájában.

A kastély építését 1750 körül Széchényi Antal generális kezdte meg a kiscenki majorház helyén, annak falait is felhasználva. A bejárat és a kastély között franciakert húzódott. Széchényi Antal unokaöccse és örököse, Széchényi Ferenc 1783-ban költözött a kastélyba. Itt helyezte el több tízezer darabos híres gyűjteményét, amely kéziratokból, ősnyomtatványokból, könyvekből, érmékből, metszetekből és térképekből állt. Ekkor került át az uradalmi központ Nagycenkre. Széchényi Ferenc 1799-ben építtette át a kastélyt, az épületegyüttes ekkor kapott klasszicista homlokzatot.

Széchényi Ferenc végrendeletében a cenki birtokait István fiára hagyta, aki 1834 és 1840 között megújíttatta, kibővítette, beépíttette a külföldi utazások során megismert technikai vívmányokat, és ekkor vezették be a kastélyba a gázvilágítást is. Széchenyi István halála után fia, Béla lett az új tulajdonos, aki feleségével, Erdődy Hannával számos növényritkaságot telepített a kastélykertbe.

A második világháború bombázásai az épületben súlyos károkat okoztak. A kastély rekonstrukciója után, 1973-ban nyílt meg a Széchenyi István Emlékmúzeum, Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma.

Nyitókép: A nagycenki Széchenyi-kastély parkja. Fotó: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.