Újabb filmes feldolgozás készült A Manderley-ház asszonya című klasszikus regényből. A Netflixen szerdától látható produkcióban Lily James, Armie Hammer és Kristin Scott Thomas alakítja a főbb szerepeket.

Daphne du Maurier népszerű pszichológiai thrillerét 1938-as megjelenése óta több alkalommal megfilmesítették már. Az ifjú, tapasztalatlan lány története, aki feleségül megy egy idősebb arisztokratához, de ráébred, hogy annak néhai felesége, Rebecca beárnyékolja őt, Alfred Hitchcock képzeletét is megragadta. 1940-ben Laurence Olivier és Joan Fontain közreműködésével forgatott belőle filmet, amellyel elnyerte a legjobb film Oscar-díját. De Hitchcock megváltoztatta a regény végét.

A legutóbbi adaptációt Ben Wheatley rendezte. Úgy véli, hogy az ő filmje áll a legközelebb a könyvhöz. Mint mondta, a korábbi feldolgozásokban sok mindent megváltoztattak benne, de az ő forgatókönyvében minden úgy szerepel, ahogy a regényben.

Az ifjú feleséget alakító James szerint a regény tele van izgalmas témákkal, mint a férfi és nő hatalmi dinamikája vagy a megszállottság és féltékenység, a patriarchális szemlélet. Mindezt keretbe fogja „egy nagyon addiktív, populáris, gótikus horror-thriller romantika” – fűzte hozzá.

Scott Thomas – aki elárulta, hogy régóta szereti a könyvet – a házvezetőnő, Mrs. Danvers szerepét kapta, akit Hitchcocknál Judith Anderson játszott.

Mint felidézte, nem volt egyszerű az ördögi teremtés alakítása. „Szerintem az emberek imádják az ilyen történeteket, ahol valami hihetetlenül reálisnak és igaznak tűnik, és valóban azonosulni lehet vele, majd hirtelen átcsúszik valami másba, egy kicsit a fantázia világába” – fogalmazott.

Nyitókép: Lily James és Kristin Scott Thomas