?A Budapest Art Week egyrészt szeretné felkarolni és középpontba állítani a kortárs képzőművészetet, másrészt mindenkit igyekszik megszólítani, nem csak a képzőművészetben jártas embereket? ? nyitotta meg a sajtótájékoztatót Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja. Majd felhívta a figyelmet arra is: a Budapesti Tavaszi Fesztivál, melynek kereténben a Budapest Art Week is megvalósul, egy ünnep, ahol a művészetek és a kultúra, így a kortárs képzőművészet is előtérbe kerül. ?Ez az ünnep nagyon jó lehetőség arra, hogy minél szélesebb körben tudják a művészek megmutatni a tehetségüket, de teret kaphatnak a fiatalok, az új művészek és művészetek is? ? mondta. Majd kiemelte: a fesztiválnak nemcsak lehetőséget kell teremtenie a művészek számára, hanem biztosítania kell azt is, hogy ezek az alkotások tovább éljenek.

24899998_1703665976350143_361693283670465705_n

?Minden évben igyekszünk egyre jobb és jobb programokkal készülni. Ez idén azt jelenti, hogy 96 kiállításunk lesz 72 helyszínen összesen 80 kiegészítő programmal. Annak pedig külön örülünk, hogy idén két saját tárlatunk is megvalósult, egy a Teslában és egy a Budapest Projekt Galériában? ? mondta Bérczi Linda, a Budapest Art Week alapítója és vezetője. A látogatók visszajelzései alapján a Budapest Art Week csapata minden évben igyekszik újításokat bevezetni, ez idén sem lesz másként, így a tavalyi 53 kiállítótér helyett most 72 galéria csatlakozott a kezdeményezéshez. ?Sok kis galéria csatlakozott idén, ennek nagyon örülünk, hiszen sok ember nem ismeri ezeket a helyeket, de az Art Week által most bemutatkozhatnak és megismerheti őket a közönség? ? fűzte hozzá Bérczi Linda alapító. Majd felhívta a figyelmet arra is: idén mindennap este nyolc óráig lesznek elérhetőek a programok, a galériatúrák számát pedig a nagy érdeklődésre való tekintettel megduplázták. Ezenkívül lesznek köztéri szobor- és metróséták, beszélgetős, interaktív estek, és filmvetítés is várja idén a látogatókat. Újítás még, hogy idén nem programfüzet, hanem komplett magazin mutatja be a művészeti szférát, amely nemcsak a kortárs, de a klasszikus művészetet is prezentálja ? fűzte hozzá Bérczi Linda.

27752410_1777049045678502_1675875941970581958_n

Újításnak számít, hogy idén két önálló tárlattal jelentkezik a Budapest Art Week. A Budapest Projekt Galériában Ferenczy Bálint fotótörténész válogatásában a budapesti mindennapokat bemutató fotókiállítás lesz látható, a Tesla loft terében pedig egy egészen különleges tárlat nyílik Szuszpenzió címmel. ?Két kiindulópont volt, amely meghatározta ezt a munkát. Egyrészt az Art Weekre magára, másrészt a Tesla térelrendezésére is reflektálni kíván ez a kiállítás, így lett ez a kicsit idegenül hangzó kifejezés, a Szuszpenzió a címe? ? mutatta be a tárlatot Kukla Krisztián, a Budapest Art Week saját kiállításának kurátora. ?Ez a szó többek között egymással kapcsolatba kerülő, de nem feloldódó elemek együttesét is jelenti, amellyel jelen esetben a közönség magatartására utalunk, hiszen az ő magatartásukat is ez jellemzi egy tárlat alkalmával? ? fűzte hozzá. Majd kiemelte: a tárlat egyik célja, hogy a látogatók egy pillanatra függesszék fel azokat a valóságérzeteket, amelyekkel a mindennapi életben közlekednek és lépjenek be egy független időbe és térbe. Ennek a metaforának a mentén rendezték be a Teslát, amely nem klasszikus kiállítótér, így sok plasztikai és installációs alkotás is látható lesz. A kiállítás másik célja, hogy a Budapest Art Week művészeti sétáinak kiindulópontjául tudjon szolgálni az Ábel Tamás, Ádám Zsófia, Csontó Lajos, Erőss Ágost Koppány, Fabricius Anna, Ferenczy Zsolt, Gerber Pál, Győrffy László, Kerekes Gábor, Schmied Andi és Zékány Dia munkáit felvonultató, csoportos kiállítás.

24775165_1705606529489421_6638600430955081981_n

A Budapest Art Week rendszere továbbra sem változott, egy karszalaggal lehet részt venni minden tárlaton és programon, idén azonban nemcsak heti, de napijegyet is lehet váltani. Minden program előzetes regisztrációhoz kötött, ezekre március 14-től tudnak jelentkezni az esemény holnapján. Jegyek már kaphatóak, a részletes programot pedig ITT tekinthetik meg.

 

Kultúra.hu

Fotó: Budapest Art Week Facebook-oldala