fbpx

Ukrajnai háború – az NKA 50 milliós pályázattal segíti a művészeket

Ötvenmillió forintos pályázati keretösszeget biztosít a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a kárpátaljai és ukrajnai művészek támogatására.

Kijev, 2022. március 24. Homokzsákokkal védik Dante Alighieri (1265-1321) olasz költő, filozófus szobrát Kijevben 2022. március 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Vadim Ghirda

Olyan kulturális fesztiválok, események támogatására különítik el az összeget, amelyek kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek számára biztosítanak fellépési, munkavégzési lehetőséget.

A Magyarország közvetlen közelében zajló ukrajnai háború valószínűsíthetően hosszú távú következményekkel fog járni. „Bármilyen kimenetele is lesz a katonai hadműveleteknek, az ukrán állam viszonylagos stabilitása megbomlott, és ez a kulturális életben is éreztetni fogja hatását. A kialakult helyzetre reagálva a magyar társadalom minden szintje megmozdult, a karitatív és kormányzati szervezeteken túl a magán- és üzleti szféra számos képviselője igyekszik közvetlen vagy közvetett módon segítséget nyújtani a háborús övezetből érkezőknek és a határ mellett fekvő magyar településeknek” – áll a közleményben.

Az NKA bizottságának ülésén Bús Balázs alelnök az alap 2021. évi maradványösszegének kötelezettségvállalással nem terhelt részének terhére javasolt 50 millió forintot elkülöníteni. A maradványösszeg ezen része lehetőséget teremt kiemelt támogatási célok meghatározására is.

A Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, amelynél a későbbiekben többletforrásra pályázni lehet, a március 16-i döntéshozó ülésén az általános felhívásra beérkezett pályázatokat áttekintve képet kapott arról, melyek azok a rendezvények, fesztiválok, ahol a kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek részvételének támogatása érdemben felmerülhet. E pályázók számára a többletforrás biztosítása külön pályáztatási eljárás során, meghívásos pályázat útján vagy egyedi keretből történhet.

Nyitókép: Homokzsákokkal védik Dante Alighieri (1265–1321) olasz költő, filozófus szobrát Kijevben. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda

A rovat további cikkei