fbpx

Ukrán Filmhét az Urániában

A változatos műfaji kínálatban szerepel dráma, vígjáték és történelmi film is, ezeken keresztül pillanthatnak be az érdeklődők Ukrajna sokrétű kulturális hagyományaiba, történelmébe, illetve az ott élők mindennapjaiba ? írja a sorozatot szervező Ihor Jankovszkij Alapítvány és Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének közleménye.

vadgalambfeszke
A vadgalamb fészke

A reménytelenség és a nyomorúság olyan érzések, amelyek ukrán emberek sokaságát kényszerítik arra, hogy külföldön, családjuktól távol dolgozzanak. Ez a központi kérdése a rendezvény nyitófilmjének, A vadgalamb fészke című drámának is. Az év legjobb ukrán filmjének választott alkotást november 6-án vetítik, a rendező, Tarasz Tkacsenko jelenlétében.

A nagymamám, Fanni Kaplan című történelmi dráma középpontjában Fanni Kaplan és Dmitrij kevéssé ismert szerelmi története áll: Dmitrij ugyanis annak a Vladimir Iljics Leninnek a testvére, akit Fanni 1918-ban megpróbált megölni. A filmet november 7-én láthatják a nézők.

mostantolszeretnifoglak_jo
Mostantól szeretni foglak

A vetítések többsége után lehetőség lesz a rendezőktől kérdezni, így a Mostantól szeretni foglak című romantikus vígjáték alkotójától, Roman Shirmantól is. A november 9-én vetítendő alkotás, a férfiak és a nők közötti kapcsolatok sokszínűségét mutatja be. A film főszereplője Ukrajna ismert színésze, Bohdan Benyuk.


Az ukrán seriffek című, a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjra is pályázó dokumentumfilmet november 11-én, pénteken tűzi műsorra az Uránia. Roman Bondarcsuk rendező alkotásában egy távoli ukrán faluban két férfi veszi át a rendfenntartó szerepét: rendőri és szociális munkás feladatokat látnak el, családi vitákat oldanak meg, szomszédviszályokat szüntetnek meg. A dokumentumfilm két tucatnál is több nemzetközi fesztiválon bizonyított, legutóbb elnyerte a Docs Against Gravity lengyel filmfesztivál nagydíját.

nagymamam
A nagymamám, Fanni Kaplan

Az Ukrán Filmhéten az ukrán filmes szakma jeles képviselői mellett részt vesz Filip Illjenko, az Ukrán Állami Filmügynökség elnöke is.

Az ingyenes fesztivál apropóját az ukrán-magyar diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulója adja.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Forrás: MTI

Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

A rovat további cikkei