fbpx

Ukrán Filmnapok az Urániában

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége Ukrajna függetlenségének elnyerése óta először rendezi meg az Ukrán Filmnapokat. A változatos műfaji kínálatot felvonultató programban nemzetközi elismerésben részesült kortárs játékfilmek (A vakvezető; Fivérek. Az utolsó vallomás; A klán), a Kárpátokban élő juhászok életéről készült dokumentumfilm (Éltető tűz), valamint két filmklasszikus (Föld, Két nap) szerepel, általuk a nézők jobban megismerhetik az ukrán nép történelmét és kulturális hagyományait is.

 

Az ukrán filmről elsőként Olekszandr Dovzsenko neve juthat eszünkbe. Föld című 1930-as alkotása, amely a filmnapok programjában is szerepel, az egyetemes filmtörténet remeke. De az ukrán film nem csak a történeti kincsekben bővelkedik. Az ország filmipara az elmúlt két évtizedben megújult, az utóbbi években számos alkotása részesült komoly elismerésben a cannes-i, a berlini, a locarnói vagy épp a Karlovy Vary-i filmfesztiválokon.

ukranfilm1

Az Ukrán Filmnapok programja 2015. október 19-án 17:30-kor egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik az Uránia Kávéházban, ahol a filmnapok meghívott vendégeivel: az Ukrán Állami Filmügynökség vezetőjével, Pilip Illjenkóval, Olesz Szanyinnal, a nyitófilm rendezőjével és Hennagyij Kofman producerrel találkozhat a közönség. A beszélgetést 18:30-kor az Olesz Szanyin által jegyzett A vakvezető (??????? / The Guide) című film díszvetítése követi. A harmincas években játszódó, valós eseményeken alapuló történet főszereplője egy amerikai kisfiú, aki – miután apja gyilkosság áldozata lesz ? egy vak zenész segítségével megmenekül, és elszegődik mellé vakvezetőnek. Veszélyes kalandokkal teli útjukat az ukrán történelem drámai eseményei szegélyezik.

 

A filmnapok keretében további négy játékfilmet egy dokumentumfilmet vetítenek az Urániában. A elsőfilmes Osztap Kosztyuk 4 éven át forgatta Éltető tűz című, három generáció történetét bemutató dokumentumfilmjét az ukrán Kárpátokban élő hucul juhászokról. Az október 20-i, keddi vetítést közönségtalálkozó követi Hennagyij Kofmannal, a film producerével. Látható lesz az ukrán és az egész szovjet némafilmes korszak egyik legismertebb alkotása, Olekszandr Dovzsenko Föld című némafilmje, amely egy ukrán falut ábrázol a kolhozosítás hajnalán. A Föld nemcsak a politikáról, de ember és természet harcáról, élet és halál körforgásáról is szól. Keletkezésekor egyeseknek azért nem tetszett, mert megmutatta a forradalommal járó szörnyűségeket, a sztálini kritika nacionalizmussal vádolta. Rehabilitációjára 1958-ban került sor, amikor a világ filmkritikusai minden idők 12 legjobb filmje közé választották. A filmet digitálisan restaurált kópiáról, a DakhaBrakha ukrán avantgárd world music együttes zenéjével vetítik. A Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon a Kritikusok díját elnyert Fivérek. Az utolsó vallomás, Viktoria Trofimenko lélektani drámája október 21-én lesz műsoron a filmnapok keretében.

ukranfilm2

A film a svéd író, Torgny Lindgren magyarul is megjelent, Dongóméz című regényéből készült. Október 22-én egy újabb filmtörténeti klasszikus, Georgij Sztabovij Két nap című 1927-es némafilmje látható. Az ukrán filmművészet korai, úttörő alkotása a szovjet polgárháború tragédiáját ábrázolja. Végül október 22-én Miroszlav Szlabospickij felnőtt nézőknek ajánlott thrillere, a nem kevesebb mint 24 nemzetközi filmdíjjal elismert A klán zárja a programot. A feszült hangulatú történet főszereplője, Szergij egy hallássérültek számára fenntartott bentlakásos iskolába kerül, ahol egy bűnözői csoport ? a Klán ? uralkodik. Hogy elfoglalhassa helyét a rangsorban, Szergij több rablásban is részt vesz, azonban amikor beleszeret a Klán vezetőjének egyik szeretőjébe, megszegi a csoport íratlan törvényeit. A film premierje 2014-ben a cannes-i filmfesztiválon volt, azóta a világ számos országában bemutatták.

 

A rendezvény Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, az Ukrán Állami Filmügynökség, az Olekszandr Dovzsenko Nemzeti Központ és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A filmnapok fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A rovat további cikkei