A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Zeneművészeti Tagozata kerek születésnapos akadémikusait köszöntötte 2023. november 12-én vasárnap este a Pesti Vigadó dísztermében. Az évfordulósok egy-egy zenemű előadásával ünnepelték az évfordulókat. Az eseményen közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

Turi Attila Kossuth-díjas építész, az MMA elnöke köszöntőjében felidézte a latin mondást, amelyet a napórákon szokás feltüntetni: horas non numero nisi serenas, azaz csak a derűs órákat számolom. „A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának ünnepi koncertje e két fogalom, a derű és az idő jegyében telik el – mondta. – Tíz kiemelkedő alkotó- és előadóművészt, tíz akadémikust köszöntünk ma itt, székházunk díszes falai között. Immár hagyomány, hogy minden évben egy alkalommal, egyszerre nyújtjuk át hangjegyekből font csokrunkat azoknak, akik az esztendő során érkeztek életpályájuk kerek fordulójához. Alkotmányos köztestületünk, az MMA feladatai közül az egyik éppen az, hogy a kortárs magyar művészetnek, benne a hazai mai zeneművészetnek otthont adjon, méltó ünnepi alkalmat teremtsen.”

A köszöntő után Klukon Edit és Ránki Dezső zongorán előadta Liszt Ferenc Les Préludes című kompozícióját Huszár Lajos zeneszerző és Perényi Miklós gordonkaművész hetvenötödik, valamint Vásáry Tamás zongoraművész, karmester kilencvenedik születésnapja alkalmából. Zádori Mária énekművész és Kamp Salamon karmester tiszteletére Johann Sebastian Bach egyik kantátája hangzott el.

Dubrovay László, a nemzet művésze nyolcvanadik születésnapját ünnepelve Dobozy Borbála a Kossuth-díjas zeneszerző Hat bagatell – V. Allegretto scherzando című művét adta elő, majd a hatvanéves Kocsár Balázs köszöntője következett Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerző Divertimento című alkotásának részletével. A kapcsolódások a művek és az ünnepeltek között láthatóvá váltak már a fogadtatásból is, Beslin Anita műsorvezető pedig elárulta, hogy Kocsár Balázs életében először egy Tóth Péter-darabot vezényelt.

A legfiatalabb kerek születésnapos akadémikus, a harmincöt esztendős Balázs János zongoraművész virtuóz technikával játszotta Dubrovay László Hommage á Fellini című kompozícióját és Tóth Péter Modern Barbárokját. Az est kiemelkedő pontján a nyolcvanéves Lencsés Lajos oboaművész megszólaltatta Carl Philipp Emanuel Bach B-dúr oboaversenyének I. tételét. A koncert során közreműködő Mendelssohn Kamarazenekar Vivaldi Sovvente il sole című művével köszöntötte a hetvenöt éves Hőna Gusztáv Liszt Ferenc-díjas harsonaművészt.

A Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter irányításával 1985-ben jött létre Veszprémben. A zenekar repertoárja a barokk zenétől a klasszikán át a 20. század legjelentősebb művein keresztül a kortárs zenéig terjed. Több mű ősbemutatója, illetve magyarországi bemutatója fűződik a nevéhez. Turnézott Európa szinte minden országában, valamint Észak-, Közép- és Dél-Amerikában is. Koncertjeit közvetítette a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, illetve több külföldi rádióállomás és televízió. A Mendelssohn Kamarazenekart és Kováts Pétert művészi munkájának elismeréseképpen 2010-ben Bartók–Pásztory-díjjal tüntették ki.

Fotó: MMA / Nyirő Simon